Allergi mot vin?

Spørsmål

Allergi mot vin?
I forbindelse med middager der det serveres flere retter med forskjellige typer vin har jeg ved flere anledninger fått allergisk reaksjon i form av ekstremt rødflammet og rødflekket ansikt og hals. Bortsett fra at jeg blir litt varm i ansiktet er det ellers ingen andre reaksjoner som utslett, blemmer eller kløe. Jeg er ikke kjent med at jeg lider av noen allergi mot mat og har aldri fått noen allergisk reaksjon av kun mat. Jeg har mistanke om at det er visse typer rødvin som fremskaper reaksjonen. Mitt spørsmål er om det er visse kjente stoffer i visse viner som er typisk kjent for å fremskape allergiske reaksjoner? Hvordan kan jeg eventuelt gå frem for å finne kilden til allergien?

Mann, 31 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Det er rimelig sannsynlig, ut fra det du beskriver, at du er allergisk mot et eller annet i noen typer rødvin.
Hva dette er, er ikke godt å si.
Mange rødviner har høyt innhold av både histamin og garvesyre, som man kan reagere på. Og i mange viner er det en god del svovelforbindelser som er tilsatt som konserveringsmiddel. Og det kan være rester av plantevernmidler som man har sprøytet druene med.

En interessant (og velsmakende) måte å finne ut dette på, kan være å teste ut noen av de økologiske vinene de har på vinmonopolet.
Men disse vil også kunne inneholde histamin, så hvis det er det du reagerer på, så vil du allikevel kunne reagere på disse. Men hvis du ikke reagerer på økologiske rødviner, så har du stilt en diagnose om at det dreier seg om tilsetningsstoffer e.l.

Hvis det gjelder garvesyre, har noen rødviner høyt innhold av dette, slik som f.eks. Bordeauxviner, det er dette som gir deres karakteristiske smak, mens andre har svært lite, f.eks. Beajoulais.

Den enkleste måten å finne ut av dette på, er å teste litt frem og tilbake på den måten jeg beskriver her, og på den måten evt finne rødviner du kan drikke, om du da i det hele tatt kan det.
Hvis ikke, må du jo bare konstatere at du ikke tåler rødvin og innfinne deg med det, slik som mange andre. Der finnes jo ikke noen "behandling" som gjør en i stand til å tåle rødvin dersom man ikke tåler det !

Avhengig av hvor du bor, finnes det en del steder spesialister i allergi, kalt allergologer. Du kan spørre din fastlege om han/hun kan henvise deg til en allergolog, som evt kan "finteste" deg på disse forskjellige stoffene vi snakker om, men personlig ville jeg heller tatt skjeen (glasset!) i egen hånd, og "forsket" litt på det selv, slik jeg beskriver ovenfor !

Start med å teste de økologiske rødvinene, - betjeningen på vinmonopolet har god greie på dette, og lykke til !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn