Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Allergi mot katt.

Spørsmål

Hei

Jeg har nettopp blitt allergisk mot katt, og jeg har to innekatter. Jeg vil ikke kvitte meg med dem, og allergtablettene jeg har fått fungerer bra. Jeg går på Aerius.
Jeg kommer til å ta flere forhåndsregler nå som jeg har fått bekreftet min allergi. Ingen katter på soverommet, ut med tepper, støvsuge oftere, og slippe kattene ut.

Det jeg lurer på er om langvarig bruk av disse allergitablettene (Aerius) er farlig? Hva slags bivirkninger kan man få av å gå på disse, eller allergimedisiner generelt, hver dag i flere år på rad?

Kvinne, 26 år

Svar

Hei!
Du går daglig på Aerius og lurer på om dette er farlig. Jeg kan trygt svare at det ikke er farlig. Selv små barn bruker ofte disse medikamentene daglig i årevis uten skade. Allergitabletter kan gi noen grad av trøtthet. Aerius hører til de som gir minst grad av trøtthet, men noen pasienter sier likevel at de merker at de blir mindre opplagte og mer søvnige selv av disse tablettene. Du merker selvfølgelig selv om du plages av dette eller ikke. Andre bivirkninger er det ikke å snakke om.
Rent generelt vil jeg allikevel si at har man blitt kattehårsallergiker og det er sikkert påvist - altså at du merker kløe i øynene, rennende øyne, nysing, tett nese og kløende nese, evt hudproblemer eller astma - så er rådet alltid å gi bort katten / kattene.
Jeg skjønnet at du ikke har lyst til det, og er problemene små kan man jo leve med dem. Men du må være oppmerksom på at du kan utvikle pustebesvær / astma etter hvert, og i så fall bør du ikke ha katt i huset.
I dette tilfelle vil allergitabletter være for dårlig behandling også. Allergitabletter virker veldig dårlig på astmatisk besvær, selv om det er allergien som utløser astmaplagene.
En annen ting jeg har lyst til å informere deg om er muligheten for allergivaksinering over for kattehår. Dette er en litt langvarig seanse, vanligvis oppvaksinering over 7 uker, med gradvis økende doser av kattehårsallergen. Settes med en liten sprøyte under huden på overarmen. Etter oppvaksinering fortsetter man med vedlikeholdsvaksiner hver 2. måned i ca 3 år.
Da denne vaksinen er meget god, vil de fleste da bli kvitt sine problemer. Dette er egentlig ikke for at folk skal kunne beholde katten sin etter at kattehårsallergi er påvist, men for at man skal kunne ha et vanlig sosialt liv. Allikevel synes jeg det hører med å gi deg denne informasjonen, da dette kanskje kan bli et alternativ for deg.
Forutsetningen er at du bor et sted i nærheten av der man driver denne type behandling. Det er lungeleger eller ØNH-leger som vanligvis utfører dette hos voksne.