Allergi mot katt

Spørsmål

Hei.
Min sønn på 16 år fikk tatt en allergitest i august i fjor. Det ble da påvist at han er allergisk mot gress, katt og midd. Mest mot midd.
Han har nå mulighet for å være utvekslingselev ett år i USA. Det viser seg imidlertid at det kan være vanskelig å få innreise i USA på et slikt program fordi han er allergisk mot katt.
Kan han dermot erklære at han kan være i hus med katt om han bruker medisiner mot denne allergien, er det likevel mulighet for å få innreise.
Vi vet ikke riktig hvor sterk eller uttalt denne allergien er eller om det finnes gode medisiner mot den. Han mener selv han sjelden har vært plaget av dette og har selvfølgelig veldig lyst til å reise. Han bruker innimellom i dag tabletter mot middallergi. Men ikke mot katt.

Fint om vi kunne få noen gode råd i denne anledning. Han skal ev. ikke reise før i august neste år, men det skal avgjøres i disse dager.Muligens finnes det opplegg for forebygging han kan gå på fram til reisen?

Mann, 65 år

Svar

Hei.

Utslag på en allergitest er IKKE en fasit på om han har en allergi eller ikke. Det å ha en allergi for noe, f.eks. katt, forutsetter at man faktisk reagerer på katt, dvs får allergisymptomer når man utsettes for katteallergener.
Har han ikke slike plager, så har han heller ingen allergi for katt, så enkelt er det!
Utslag på blodprøver eller prikktesting (to forskjellige typer allergitesting) er IKKE det samme som en diagnose / dvs at han faktisk har en allergi. Det er et prøveresultat, og ingen diagnose i seg selv.

Vi kan heller se på det slik som dette:
Hadde han vært plaget med nysing og kløende øyne hver gang han var i et hus hvor der bodde en katt, så ville han fått mistanke om at han var allergisk for katt. Da kunne han ha testet seg med blodprøver eller prikktester og får BEKREFTET eller AVKREFTET at han faktisk hadde eller ikke hadde allergi mot katt.

Men i seg selv, uten symptomer som bekrefter diagnosen, har han slett ikke allergi mot katt bare fordi om han har utslag på slike prøver.

Mer enn dette er det egentlig ikke nødvendig å si i denne sammenhengen.
Dere behøver vel ikke å oppgi hans prøveresultater til noen instans som har med utveklingsoppholdet? Det ville virke merkelig. Isåfall må dere sikre at noen som faktisk kan tolke slike resultater får ta stilling til dette, slik at ikke de som evt leser om utslag på katt på allergitesting blir tolket som en bekreftet katteallergi.

Alternativt, dersom dere er nødt til å legge frem testresultatene, kan dere legge ved bekreftelse fra hans lege på at han ikke har allergi for katt, f.eks.

Man har ikke allergi for katt (eller noe annet) dersom man faktisk ikke reagerer med symptomer på det. Det er sykdom. Tall fra et laboratorie (prøveresultater) er IKKE sykdom/diagnose!

Og så spør du om han kan erklære at han kan være i hus med katt om han bruke medisiner mot denne allergien.
For det første kan han (eller enda bedre: Hans lege) bekrefte at han kan være i hus med katt, dersom dette er tilfelle.
Men det fremstår som merkelig og konstruert å skulle bekrefte noe slikt, spør du meg. Da måtte man jo evt begynne å bekrefte at man kunne være i hus med hamstere, kanarifugler, hunder, boa-slanger og hva det måtte være. Verden skal da ikke være så tungvint?

Så til det du spør om "medisiner mot denne allergien".
For det første så har han ingen allergi mot katt, dersom han ikke reagerer mot katt, jfr over. Derfor skal han heller ikke bruke medisiner mot det.
Men: Der finnes IKKE spesifikke allergimedisiner mot de forskjellige allergener (Allergen = det man reagerer på)
Det finnes mao. ikke "allergimedisin mot katt", "allergimedisin mot hund", "allergimedisin mot bjørkepollen" osv.
Allergimedisin er uspesifikk. Dvs den virker mot allergi generelt, uavhengig av hva man er allergisk for.
Dersom en person f.eks. er allergisk for bjørk, så tar vedkommende kanskje en antihistamintablett, øyedråper og nesespray mot allergi. De medisinene vil virke like bra mot katt, hund, egg, midd eller hva det måtte være.

Du skriver at han bruker medisiner mot middallergi. Han bruker saktens medisiner, men det er isåfall uspesifikke, "generelle" allergimedisiner, og IKKE spesifikt mot middallergi, for slik medisin finnes ikke.
Hans medisiner mot middallergi vil følgelig virke mot evt katteallergi også. Kanskje det er slik at det at han tar medisiner pga middallergien, hindrer ham i å reagerer på katt, dersom han er allergisk mot katt. Det er meget mulig.

Så spør du om forebygging.
Å forebygge allergi kan gjøres på to måter:
1) Å unngå kontakt med det man allergisk mot. Man fortsetter dog å være allergisk, men har (i beste fall) ingen plager av det.
2) "Allergivaksinasjon". For en del allergener finnes der nå noe som heter hyposensibilisering, på folkemunne allergivaksinering. Det består i å få tilført (i sprøyte eller tabl) små mengder allergener i helt kontrollerte doser over lang tid, gjerne flere år, hvor man "lærer" kroppen opp til å ikke reagere allergisk på aktuelle allergen lenger. Dette kan være særdeles vellykket og nyttig for personer som er mye plaget av sin allergi. De fleste personer er ikke så plaget av sin allergi at de ser det som hensiktsmessig å legge så mye tid og oppmerksomhet i det som et slik allergivaksinasjonsprogram krever. Men diskuter det gjerne med fastlegen.

Håper dette var klargjørende, for dere hadde en del ting som var litt misforstått i forhold til hans allergi.

Lykke til!