Slik beskytter du deg mot hjortelusflua

Uønskede små kryp kan bli med deg hjem fra tur i Norsk natur. I verste fall kan du bli bitt, og enkelte kan klø i månedsvis på bittstedet.

HJORTELUSFLUE: Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som livnærer seg på blod fra hjortedyr, slik som hjort, rådyr og elg. FOTO: NTB Scanpix
HJORTELUSFLUE: Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som livnærer seg på blod fra hjortedyr, slik som hjort, rådyr og elg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mange nordmenn går tur i skog og mark på høsten. En fin skogstur kan allikevel by på mindre hyggelige opplevelser. Det er nemlig ikke umulig at hjortelusflua lander på deg, kryper inntil hodebunnen eller under klærne, og blir med deg hjem.

Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som livnærer seg på blod fra hjortedyr, slik som hjort, rådyr og elg. Flua bruker kun én vert. Når den lander på verten, kaster den vingene, og blir der. Der kan den faktisk overleve om vinteren, selv om det er 30 minusgrader.

Kan bli bitt

AVDELINGSDIREKTØR FOR SKADEDYRKONTROLL VED FHI: Preben Ottesen. Foto: Privat
AVDELINGSDIREKTØR FOR SKADEDYRKONTROLL VED FHI: Preben Ottesen. Foto: Privat Vis mer

Om du er skikkelig uheldig, kan du få så mange som 50 hjortelusfluer på deg. Og de er noen robuste små kryp: De har en flat kropp, som gjør at de ikke dør om du klemmer dem mellom fingertuppene. Og de kan fint være med på en lang dusj med sjamponering etter skogsturen, og kravle ut av håret ditt noen timer senere.

Aller verst er det hvis den biter deg – det kan føre til at du klør i månedsvis. Det er få som blir stukket, men det kan skje.

- Jeg har hatt utallige hjortelusfluer på meg, men aldri blitt bitt. En kollega av meg har blitt bitt, og fått en typisk kul som klør veldig lenge, har Preben Ottesen, avdelingsdirektør for skadedyrkontroll, ved Folkehelseinstituttet, tidligere fortalt Lommelegen.

Holder seg stabilt

Ottesen forklarer at det ikke er mulig å si noe om hvordan årets «hjortelusflue-sesong» blir, men han forteller at det har vært en økning de siste tiårene.

image: Alt om flått og flåttbitt

Alt om flått og flåttbitt

- I visse områder hvor hjortelusflua nettopp har slått seg ned, vil folk merke en gradvis økning av problemene. Stedene hjortelusflua har oppholdt seg lenge, som i Østfold og store deler av østlige Akershus og områdene rundt, vil ikke folk merke noen forskjell. Den har etablert seg på et bestemt nivå, som holder seg stabilt, med mindre antall hjortedyr endrer seg drastisk.

Sommeren i fjor var unormalt varm, noe som førte til at hjortelussesongen startet tidligere enn normalt – allerede i juli.

- Fra slutten av august, og i september og oktober, er det mest hjortelusfluer i norske skoger. Ekspansjonen av hjortelusflua er ikke et resultat av klimaendringene, men antall hjortedyr. Bestanden skjøt fart i Skandinavia på 60-tallet, og da begynte hjortelusflua å ekspandere fra områder i Sør-Sverige.

image: Førstehjelp ved vepsestikk

Førstehjelp ved vepsestikk

Slik kan du beskytte deg

1. Bruk lyse klær

Finske undersøkelser viser at risikoen for å få hjortelusflue på seg, minskes om du bruker lyse klær.

- Personer som brukte svarte og røde klær fikk noe flere hjortelusfluer på seg, ifølge disse undersøkelsene, sier Ottesen.

image: Disse larvene gir kløe og utslett ved berøring

Disse larvene gir kløe og utslett ved berøring

2. Bruk kam

Ottesen tar alltid med seg en kam på tur i skogen på høsten, slik at han enkelt kan gre hjortelusflua ut av håret om de lander oppå hodet.

- Det kan bli verre for personer med langt, tykt hår. Om man er veldig engstelig kan man bruke en badehette, men jeg antar at svært få gjør det.

3. Gå raskt eller løp

Det hjelper faktisk å bevege seg raskt – hjortelusflua er nemlig ganske treg.

- De er heller ikke gode flyvere, da de har ustø vinger, sier Ottesen.

Stedene med mest hjortelusflue

- Hvor er det mest hjortelusflue i Norge?

- I øyeblikket er det mest hjortelusfluer i Sørøst. Hjortelusflua ble først oppdaget i Halden, og deretter har den spredt seg. Nå har den begynt å spre seg langs Sørlandskysten, fra Kristiansand til Telemark. Nå er hele sørlandsstripa dekka, forklarer Ottesen.

Han forklarer at de er spente på om flua vil slå seg ned på Vestlandet – hvor hjorten «står klar» som vert.

- I Norge ser vi at ekspansjonen har stoppet på en linje som går omtrent fra Lillehammer til Rena. Den har problemer med å komme lengre nord – det ser ut til å ha stagnert. Med klimaendringer kan det skje, men det virker som at modningstemperaturen, den såkalte varmesummen om sommeren for puppene, er for lav lengre nord.

Fuglene kan hjelpe

I Finland har man sett at puppene som blir liggende på snøen om vinteren av og til blir spist av meisene – da det er en god næringskilde for disse fuglene.

- Om meisene lærer dette her til lands også, kan vi merke en nedgang av hjortelusflua, men det gjenstår å se, sier Ottesen.

image: Finnes det giftige edderkopper i Norge?

Finnes det giftige edderkopper i Norge?

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-