Slik stilles diagnosen

Hvis du har symptomer på øye- og neseallergi, bør du og legen din i samarbeid forsøke å finne ut hva du reagerer på. Du har en viktig rolle å spille selv!

Før du går til legen, er det lurt å tenke gjennom noen spørsmål:

- Hva slags plager er det du merker?
- Når på året er det du merker plagene?
- Når på døgnet er det du merker plagene?
- Hvor lenge har du hatt plagene?
- Er plagene verst utendørs, hjemme, på arbeidsstedet eller noe annet sted?
- Er det noen i familien din som har allergi?
- Har du husdyr?

Noen ganger kan svarene på slike spørsmål være nok til å gi legen en god pekepinn om årsaken til allergien. I slike tilfeller er det kanskje ikke nødvendig med videre undersøkelser. I motsatt fall kan legen finne ut hva du er allergisk mot ved å ta en allergiprøve.

Blodprøve.En enkel blodprøve er den testen som brukes mest. Én prøve er nok til å undersøke for allergi mot flere stoffer. Allergitest mot pollen gir sikrest resultat om høsten. Du bør ikke bruke allergimedisiner noen dager før blodprøven tas. Hvis blodprøven er negativ, er det usannsynlig at du har allergi.

Prikktest.Noen ganger kan det være aktuelt å bruke en "prikktest" (hudtest) for å finne ut hva du reagere på. Da ripes små dråper av allergenekstrakter inn i huden din. Hvis du er allergisk mot ett av ekstraktene, kommer det en vable i huden rundt stedet det ble ripet inn. Du bør slutte å ta allergimedisiner fem dager før en eventuell prikktest. Testen utføres av leger som arbeider spesielt med allergidiagnostikk.