Pollenallergikere kan få ekstra tid til eksamen. Slik gjør du!

Noen steder er søknadsfristen allerede i februar. Hvis du ikke har fått søkt finnes det fremdeles muligheter som kan gi ekstra tilrettelegging.

ALLERGI OG EKSAMEN: Ofte sammenfaller pollensesongen med eksamenstida, noe som kan påvirke prestasjonsevnen. Foto: Estrada Anton / Shutterstock / NTB
ALLERGI OG EKSAMEN: Ofte sammenfaller pollensesongen med eksamenstida, noe som kan påvirke prestasjonsevnen. Foto: Estrada Anton / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Som pollenallergiker opplever du sikkert eksamenstida som svært utfordrende. Ikke bare sliter du med rennende nese, kløende øyne og tung pust, men pollenallergien påvirker også allmenntilstanden og konsentrasjonen, og gjøre deg mindre opplagt. Da kan det være vanskelig å holde hodet kaldt, tankene klare og prestere ditt beste.

Flere steder tar de heldigvis hensyn til dette.

Har fristen gått ut? Det finnes muligheter!

Søknadsfristen for ekstra tilrettelegging til eksamen varierer fra de ulike studieinstitusjonene. Mange steder er fristen for vårsemesteret allerede 1. februar. Man skal altså være i veldig god tid, og det kan komme bakpå noen. Snakk med studieveileder der hvor du går, hvis du er for seint ute. Hvis du ikke har fått søkt i år, er det imidlertid fremdeles muligheter.

Noen steder behandler de nemlig pollenallergi som en akutt plage/sykdom, og da skal du først søke tettere opptil din eksamen. Det gjelder for eksempel Universitetet i Oslo. De krever en legeattest som er datert tidligst sju dager før eksamensdato, og som beskriver hvilke ulemper pollenallergien gir deg. Det betyr at du kan søke om ekstra tid hvis du i ukene før eksamen merker at du er svært plaget av din pollenallergi, og vil ha vanskeligheter med å gjennomføre eksamen på normal tid.

Allergier blant sykdommene som øker mest i verden, og spesielt i den vestlige verden. Vanligst i Norge er pollenallergi, mer enn én million nordmenn er allergiske mot pollen. Video: Lommelegen.no Vis mer

Hvilke rettigheter har du?

Hvilke tilretteleggingsmuligheter du har, avhenger av studieinstitusjonen. Noen steder kan du få ekstra tid. Det kan for eksempel være ti minutter ekstra per time. For en eksamen på 6 timer, får du da én time ekstra.

Andre steder kan man få forlenget tid i form av hviletid, eller tid til nødvendig medisinering. Det krever også en legeerklæring, hvor det tydelig framgår hvilke plager det gjelder, hva slags pollen du er allergisk mot og hvilke måneder det gjelder, og at du har alvorlige plager som påvirker eksamenssituasjonen.

Noen studieinstitusjoner tilbyr også et eget rom ved behov.

Ikke alle steder gir ekstra tilrettelegging

Pollenallergikere får ikke alltid ekstra tid eller andre hensyn ved eksamen. Det er forskjellig fra de ulike studieinstitusjonene. Tidligere har trøtthet på grunn av allergimedisin vært et stort problem. Nå er det kommet nyere allergitabletter som ikke har trøtthet som bivirkning, og flere studiesteder mener derfor at de fleste pollenallergikere ikke har en urimelig ulempe i eksamenssituasjonen.

Allergien i seg selv kan imidlertid også gi trøtthet, som sammen med de andre plagsomme symptomene kan gjøre det vanskelig å gjennomføre eksamen på normal tid. Er du svært plaget av symptomer, bør du derfor søke om tilrettelegging. Selv om flere universiteter som hovedregel ikke gir pollenallergikere ekstra tid ved eksamen, kan det være unntak hvis du er veldig plaget.

Hvis du er så påvirket av pollenallergien at du ikke klarer å gjennomføre eksamen, kan du levere legeerklæring som bekrefter sykdom på eksamensdagen. Da kan du melde deg til utsatt eksamen i stedet.

Slik søker du

Du søker tilrettelegging direkte til din studieinstitusjon. Går du på videregående skole skal du typisk søke til rektoren på skolen din. Snakk med studieveilederen på skolen hvor du går.

På de ulike universitetene gjelder ulike regler og søknadsfrister. Her finner du informasjon om tilretteleggingsmulighetene hos noen av de største studieinstitusjonene:

Riktig behandling er viktig

Hvis du har pollenallergi, er det viktig at du snakker med legen din om hvilken behandling som er riktig for deg. Du skal ta medisinen gjennom hele pollensesongen for at den skal ha optimal effekt. Allergimedisin virker nemlig forebyggende og skal brukes hver dag, også på dager uten symptomer.

Les flere råd til pollenallergikere her.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer