Pollenallergi - behandlingstips

Pollenallergi har blitt en folkesykdom, og en stor del av befolkningen plages hvert år når våren kommer. I år kan det se ut til at det blir en kraftig pollenspredning, og da gjelder det å være forberedt.

Barnelege Anders Alme ved Sentralsjukehuset i Ålesund har astma og allergi som sitt spesialområde. Han har lang erfaring med behandling av allergikere.

- Samarbeidet mellom lege og allergiker er viktig for å få et godt resultat! For de fleste er det en dårlig løsning å kjøpe et reseptfritt preparat på apoteket, uten å ha vært i kontakt med lege. Denne ordningen er god dersom man trenger allergimedisin i en håndvending og vet hva man trenger, men er dyrere fordi man må betale full pris. Og man trenger veiledning for å spesialtilpasse behandlingen til de plagene man har. Derfor bør allergikere alltid gå til lege før de begynner med medisiner første gang, sier Alme.

- Det er i prinsippet to forskjellige måter å behandle allergi på; allergidempende tabletter (tabletter som demper allergien "innenifra") og lokalbehandling med nesespray eller øyedråper. Hos dem som er mye plaget, vil vi som regel anbefale allergidempende tabletter som et grunnlag, eventuelt med tillegg av en nesespray som inneholder kortison. Man kan ved siden av også bruke nesespray som inneholder antihistaminer for å ta de verste toppene.

- De forskjellige nesesprayene og øyedråpene har forskjellig effekt. Noen skal bare forebygge, og virker ikke umiddelbart (kromoglikater). De kortisonholdige midlene har først og fremst en reparerende effekt, og er gunstige hvis plagene er langvarige og allergitablettene ikke virker godt nok. Nesespray med antihistaminer skal dempe den allergiske reaksjonen der og da, og kan brukes daglig over noe tid, eller for å ta de verste toppene. De som bare har milde allergiplager, kan klare seg med en slik antihistaminspray på de dagene pollenspredningen er verst.

- Det er viktig at du vet forskjell på disse medisinene hvis du skal bli flink til å mestre allergien din. Du bør få god informasjon fra legen om hva de ulike medisinene er og hvordan de skal brukes. Da kan du behandle deg selv best mulig, sier Alme, og legger til:

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

- Det er du selv som allergiker som skal styre behandlingen, etter -vær og føre--forhold, men du bør bruke legen som en konsulent, slik at du til enhver tid har de gunstigste medisinene til å slå ned allergiplagene med.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-