Nikkelallergi

Har du en rød flekk like nedenfor navlen? Har du kløende utslett på lårene, akkurat der hvor bukselommene er? Rundt håndleddene? På øreflippen?

Kanskje du har nikkelallergi?10-20% av kvinner i Norge er rammet av nikkelallergi, noe færre menn. Disse personene reagerer med kløende utslett hvis de kommer i kontakt med nikkel, de får røde flekker, prikker og blemmer. Huden kan bli tørr og sprukken. Nikkelallergi er den vanligste formen for kontaktallergi, og er ofte kombinert med håndeksem og andre typer kontakt allergi. Slik allergi kan bli svært plagsom, og en kan bli tvunget til å skifte jobb, for eksempel hvis man jobber innen renhold og stadig utsetter hendene for kjemikalier og væske.

Min mor har nikkelallergi - kan jeg arve den?
Nikkelallergi er ikke arvelig. Sykdommen utvikles ved at huden eksponeres for nikkel over en lengre periode. Derfor kan du bruke øredobber med nikkel i lengre tid før du plutselig begynner å reagere allergisk. Klokker, bukseknapper av nikkel, mynter og nøkler i lommene kan også bidra til å øke følsomheten. Når du først har fått symptomer kan plagene vedvare så lenge du utsettes for nikkel. Å unngå nikkel er svært vanskelig fordi det finnes i svært mange ting vi omgir oss med til daglig. Svette vil frigjøre nikkel-ioner og kan forverre eller utløse en allergi. I kjøkkenarmatur, oppvaskbenker og bestikk er imidlertid nikkel-ionene så hardt bundet at de sjelden utløser symptomer. Mat fra hermetikkbokser er heller ikke farlig.

Kan jeg spise vanlig mat?
Heldigvis er det lite nikkel i maten, men er man mye plaget bør man unngå nøtter, mørk sjokolade, kakaopulver, fullkornbrød og belg- og ertevekster. Elektriske vannkokere kan avgi små mengder nikkel, likeledes kan syrlig/sur mat tilberedet i rustfrie kasseroller frigjøre små mengder nikkel.

Å lide for skjønnheten
Selv om nikkel kan påvises i metallsmykker finnes det rikelig med rene sølvprodukter som er nikkelfrie og uproblematiske. Enkelte rapporter om allergiske reaksjoner på brun og svart mascara samt øyenskygge finnes, men det er usikkert om det er nikkel som er synderen i disse tilfellene. Noen prøver å beskytte seg ved å pakke inn dørhåndtak i plast og teipe håndledd for å kunne ha på seg klokken, men dette siste vil sannsynligvis bare forverre en problemhud ytterligere.

Finnes det behandling?
Kontakteksem behandles ved at du må holde deg langt unna nikkelholdige ting eller andre stoffer du reagerer på. Selve eksemet kan behandles med svake kortisonsalver og uparfymert fuktighetskrem. Heldigvis er det svært få som får alvorlige reaksjoner på nikkel, de fleste nøyer seg med et plagsomt eksem. Skulle du komme i kontakt med nikkel og få utslett er det selvfølgelig plagsomt, men utslettet er ikke farlig.