Du gjør lurt i å begrense bruken av sprayvaskemidler, skal vi tro overlege Bakke og NAAF. Foto: Scanpix
Du gjør lurt i å begrense bruken av sprayvaskemidler, skal vi tro overlege Bakke og NAAF. Foto: ScanpixVis mer

Mener rengjøringsspray kan gi astma og KOLS

Anbefaler mikrofiberklut og støvsuging i stedet.

– All rengjøringsspray er skadelig for luftveiene, og bør forbys, uttalte nylig Jan Vilhelm Bakke, overlege i Arbeidstilsynet og førsteamanuensis i miljømedisin på NTNU, til NRK.

Overlegen mener at det å puste inn spray etter hvert kan gi varige skader, som kronisk astma og i verste fall KOLS, og råder folk til å bruke mikrofiberklut uten kjemikalier i stedet for sprayprodukter.

Norges Astma og Allergiforbund (NAAF) har i mange år gitt råd om å redusere bruk av både renholdskjemikalier og våte metoder til husvask.

– Her bør man heller benytte tørre metoder som mikrofiberklut og støvsuging, som man kommer veldig langt med. Tørre metoder er også veldig godt dokumentert, sier Kent Hart, fagsjef biologi og kjemi i NAAF, til Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Pollensesongen er i full gang

Bekymret for helsen til renholdere

NAAF har lenge fulgt Jan Vilhelm Bakke og dataene han presenterer.

– Vi støtter Bakkes forslag om å legge begrensninger på bruken. De som arbeider som renholdere er mer kronisk utsatt for spraytåke fra slike produkter, det er nok derfor man ser de negative effektene av rengjøringsmidlene så tidlig hos dem, opplyser Hart i NAAF, og utdyper:

– Det man gjerne glemmer når man betrakter denne type yrkesgrupper, er at renholdsbransjen har stort gjennomtrekk. De som har jobbet lenge er kanskje de som tåler det best, og de som utvikler plager tidlig, tvinges kanskje til å søke annet arbeid? Dette omtales gjerne som «healthy worker effect».

LES OGSÅ: Barneastma blir mer og mer vanlig

Mange reagerer på rengjøringssprayer

I dag får du kjøpt rengjøringssprayer til omtrent hvert eneste rom og gjenstand i huset.

– Den massive markedsføringen som bedrives på vaskesprayer, har i stor grad påvirket befolkningen til å tro at dette er veldig nødvendig for å utføre husvask, og det bidrar nok også til å opprettholde etterspørselen, sier Hart.

Men nødvendige produkter er det altså ikke. Norges Astma og Allergiforbund får svært mange tilbakemeldinger på at det er mye ubehag og hud- og luftveisirritasjon knyttet opp til bruk av slike produkter.

– Bruker du vaskemidler i sprayform som inneholder løsemidler for å løse fett og skitt, som forstøves i en fin spraytåke, vil denne ved bruk lett kunne innåndes og påvirke luftveiene. I tillegg vil mange av løsemidlene som ligger igjen på overflatene bidra med økte nivåer av løsemidler i inneluften. Hva dette har å si for folkehelsen er ennå ikke godt forstått, sier Hart.

Og egentlig trenger du bare to vaskemidler, ifølge Lena Furuberg, som er rådgiver i Teknologisk Institutt.

– En nøytral såpe, for eksempel vanlig oppvaskmiddel. Den kan brukes til gulv og de fleste andre flater. Det andre du trenger er et surt middel, slik som vanlig dovask. Den trenger du til å fjerne kalk på dusjvegger, toalettet og andre steder på badet, uttalte Furuberg nylig til NRK.