Medisin mot myggstikk?

Enkelte allergimedisiner, kalt antihistaminer, vil redusere symptomene ved myggstikk. Likevel er ikke dette noe som alle bør bruke.

Hvorfor hovner du opp av myggstikk?Når du blir stukket av mygg for første gang, skjer det ingen reaksjon. Etter hvert blir immunsystemet ditt sensitivisert for myggens spytt slik at det oppstår en reaksjon fra immunceller i huden. I denne reaksjonen frigjøres stoffet histamin. Histamin er et stoff som spiller en rolle i allergiske reaksjoner, men å hovne opp av et myggstikk er egentlig ikke en allergi. Du kan lese mer om allergiske reaksjoner her.

Det er stor forskjell mellom mennesker på hvor ømfintlige man er for myggstikk. Noen får store hovne kuler som klør og gjør det vondt å bevege seg, mens andre bare får små hevelser som gir seg fort.

Medisin mot hovne myggstikk?Fordi stoffet histamin har en sentral plass i utviklingen av myggstikk, er det nærliggende å tenke seg at medisiner som er antihistaminer vil dempe utviklingen av myggstikk.

Dette viser seg da også å stemme i flere forsøk der disse medisinene demper både hevelsen og kløen. Antihistaminer er vanlige allergimedisiner, og må taes på forhånd for å ha effekt. Det hjelper ikke å bruke de på et gammelt myggstikk som klør.

Sannsynligvis har alle antihistaminer denne virkningen, men bare innholdsstoffet loratadin (i Clarityn®, Loratadin, Versal®) er utprøvd og har bevist effekt mot myggstikk. Vanlige antihistaminene som selges i Norge er Aerius®, Clarityn®, Kestine®, Loratadin, Telfast®, Versal®, Xyzal®, Zyrtec®.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal jeg eller barnet mitt ta medisiner mot myggstikk?For de aller fleste vil svaret være nei. Det vil være en bedre (og billigere) fremgangsmåte å forsøke å unngå å bli stukket. Det kan du gjøre ved å unngå å la dører og vinduer stå åpne, særlig om kvelden når plagen er verst.

Du kan sette myggnetting i de vinduene som du vil bruke til å lufte (for det kan faktisk være varme dager om sommeren i Norge også). Du kan også bruke myggolje eller -spray (men vær forsiktig med å bruke det på barn, les på pakningen) og du kan bruke myggnetting over barnets seng. Bruker du langbukser eller langermede gensere unngår du også mange stikk.

For noen kan imidlertid reaksjonene være så kraftige at det vil være lurt å bruke antihistaminer forebyggende. Du får kjøpt slike medisiner reseptfritt på apoteket, dersom du har allergi, men dette reseptfritaket gjelder egentlig ikke for behandling av myggstikk. Også når det gjelder behandling av barn under 12 år, må en lege skrive ut medisinene. Lommelegen vil derfor anbefale deg at du tar kontakt med en lege, dersom plagene er så alvorlige at du synes du trenger behandling.