Hva er MI-allergi?

Kjemiske stoffer som brukes i produktene våre kan gi eksem i huden. Methylisothiazolinone, forkortet MI, er et slikt stoff.

UTSLETT: Eksem i ansiktet og på halsen hos denne unge kvinnen kan skyldes rester av MI i håret. Foto: DoanDoanDoanN/Shutterstock/NTB
UTSLETT: Eksem i ansiktet og på halsen hos denne unge kvinnen kan skyldes rester av MI i håret. Foto: DoanDoanDoanN/Shutterstock/NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vi mennesker har et høyt forbruk av produkter til hjem og fritid, og noen ganger reagerer vi med allergi. Vi maler vegger, vi rengjør huset med vaskemidler og tilbudet av kosmetiske produkter har aldri vært større.

De fleste av de flytende eller halvflytende væskene vi omgås med inneholder vann. Alt som inneholder vann, kan gi næring til bakterievekst og muggdannelse. Derfor må vi tilsette giftstoffer som er bakterie -og muggdrepende. Disse konserveringsmidlene kan være allergifremkallende, og du får reaksjoner i huden.

LES OGSÅ: Utslett: Hva kan årsaken være?

image: Disse rengjøringsmidlene bør du ikke blande. Kan gi svært ubehaglig reaksjon

Disse rengjøringsmidlene bør du ikke blande. Kan gi svært ubehaglig reaksjon

Hva er MI?

MI er forkortelse for en lang og vanskelig betegnelse, methylisothiazolinone. Av og til benyttes dette stoffet sammen med et beslektet stoff som forkortes MCI, methchloroisothazolinone.

Etter at dette kjemikaliet ble tatt i bruk på begynnelsen av 2000-tallet, har det vært en kraftig økning i eksemplager forårsaket av stoffet.

Hvor finnes MI?

Vi kan dele produktene inn i to hovedgrupper: industrielle produkter, eksempelvis maling, og kosmetiske produkter som vi vasker av huden, for eksempel sjampoer. Det er nå forbudt med MI i hudprodukter som blir værende igjen på huden, som for eksempel kremer. Det er Mattilsynet som overvåker bruken av dette konserveringsmidlet (1).

KAN VÆRE I SJAMPO: MI kan være i din sjampo, men er nå forbudt i hudkrem. Foto: White bear studio / Shutterstock / NTB
KAN VÆRE I SJAMPO: MI kan være i din sjampo, men er nå forbudt i hudkrem. Foto: White bear studio / Shutterstock / NTB Vis mer

Hvordan blir jeg syk av MI?

Symptomet ved MI-allergi er først og fremst eksem, hvis man har vært så uheldig å utvikle allergi mot dette stoffet. Vi snakker da om et allergisk kontakteksem, som betyr at det er nødvendig med hudkontakt for å utvikle eksemet.

image: Hvordan ser elveblest ut?

Hvordan ser elveblest ut?

Kontakteksem rammer hyppigst hender og ansikt, men også hodebunn. Med hendene så kommer vi i kontakt med tusenvis av kjemikalier hver dag. Stoffet kan også overføres via luften og sette seg i ansiktet, for eksempel fra vegg som er nymalt. Erfaringsvis er MI mye brukt i hårprodukter. Frisøren vil da få eksem på hender, mens kunden får problemer med hodebunnen, ansikt, nakke og hals.

Man blir ikke innvendig syk av slik MI-allergi. Men eksem er utmattende på grunn av en ofte uutholdelig kløe, og kan sekundært gi dårlig livskvalitet, ikke minst på grunn av søvnvansker.

Hvordan ser eksem ut?

Eksem er en gammel gresk betegnelse, avledet av ekzema, som direkte oversatt betyr at huden koker over, og dette stemmer godt med virkeligheten. Eksem starter med at huden blir rød og hoven, og kløen er ofte intens. Etterhvert kommer små blemmer i huden, som også kan føre til væsking. Tilslutt blir det mye flassing og skorper.

Hudtest - lappetest

Hvis du mistenker allergi mot MI må dette utredes hos hudspesialist. Fastlegen din kan henvise deg til slik spesialist, som da vil gjøre en lappetest, også betegnet som epikutantest.

image: Planten kan utløse kraftig utslett

Planten kan utløse kraftig utslett

Testen foregår på den måten at du får et plaster på størrelse med et A-4 ark som tapes fast over ryggtavlen. Dette plasteret er innsatt med en rekke kjemikalier, deriblant MI. Du skal gå med plasteret i to døgn, og legen vil se på ryggen din den tredje dagen, for å se om du har utviklet reaksjon i huden. Hvis du er allergisk, merker du godt at det klør på ryggen.

Behandling av MI- allergi

Hvis du først har utviklket allergi mot dette stoiffet, vil allergien oftest vare i flere tiår fremover. Det betyr at du må unnvike direkte eller indirekte hudkontakt med stoffet. Har du vært så uheldig å få eksem, behandles dette først og fremst med krem eller salve som inneholder kortison.

Å unngå MI betyr at du som forbruker må være bevisst, særlig hvis du har følsom hud. Ikke bruk hudprodukter kjøpt på nett fra utlandet. Er du i tvil, så ta kontakt med produsenten av produktet ditt. Når det gjelder hudprodukter kan apoteket gi deg gode råd i forhold til ingredienser og produktvalg.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilde:

Forfatter er hudlegespesialist, og jobber med denne problemstillingen. Eksterne kilder: 1) Mattilsynet.no: Stoffer i kosmetikk