Bivirkninger av allergimedisin

Når nesen renner og øynene klør er det viktig å finne medisiner som lindrer. Men av og til kan medisinene gjøre vondt verre.

POLLENALLERGI: Det er ikke alle som føler seg bedre selv om de bruker allergimedisiner. Foto: Foto: NTB Scanpix
POLLENALLERGI: Det er ikke alle som føler seg bedre selv om de bruker allergimedisiner. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De vanligste medisinene mot allergi som i dag brukes av voksne og barn er antihistamintabletter og kortison nesespray. Mange bruker også øyedråper med antihistamin, eller nesespray som kombinerer kortison med antihistamin.

Lurer du på NÅR du skal starte med allergimedisin - her er svaret.

TORGEIR STORAAS er overlege ved seksjon for klinisk spesialallergologi ved Haukeland universitetssjukehus.
TORGEIR STORAAS er overlege ved seksjon for klinisk spesialallergologi ved Haukeland universitetssjukehus. Vis mer

Blir trøtte

- Det er generelt lite bivirkninger av de vanligste allergimedisinene. Noen sier de blir trette av antihistamintablettene, men det er som regel mulig å finne noen som ikke gir tretthet, sier Torgeir Storaas som er overlege ved seksjon for klinisk spesialallergologi ved Haukeland universitetssjukehus.

Han mener det er viktig å huske på at trettheten også kan skyldes allergien i seg selv.

- Jeg pleier da å anbefale at de prøver seg litt fram med forskjellige typer antihistaminer, og minner pasientene på å starte i god tid, og at de tar medisinene daglig.

En annen plage de også ser kan være at Kortison nesespray gjøre at man kan få litt blod i lommetørkleet når man snyter seg.

- Vi regner ikke det som farlig, men det kan hjelpe å gå litt ned i dosen en periode. Vanligvis bedrer det seg etter hvert, sier Storaas og legger til at Kortison nesespray virker veldig bra på pollenallergi, men at den må tas daglig for å ha god effekt.

ANNA BISTRUP, helsefaglig rådgiver hos Norges Astma- og Allergiforbund forteller at dagens allergimedisiner gir lite bivirkninger. Foto: June Witzøe
ANNA BISTRUP, helsefaglig rådgiver hos Norges Astma- og Allergiforbund forteller at dagens allergimedisiner gir lite bivirkninger. Foto: June Witzøe Vis mer

Mareritt og urolig søvn

Hos Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) mener de også at dagens medisiner gir lite bivirkninger.

- Det har vært rapportert om at barn kan oppleve mareritt og urolig søvn av en medisin som hjelper mot sliming i lungene. Hvis det skjer må man avslutte behandlingen, sier Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver hos NAAF. Når det gjelder antihistaminer tror hun det er få som reagerer på disse.

- Antihistaminer er en velutprøvd behandlingsmetode, og vi hører ikke om mange bivirkninger. Enkelte melder om at de blir trøtte eller at den ikke virker bra nok. Men opplever man dette kan man gå til legen og få hjelp til å finne en annen antihistamin.

Hun mener dette med unormal trøtthet var spesielt vanlig for 1 og 2 generasjons antihistaminer.

- De fleste tablettene som er på markedet nå som er 3 generasjonsmedisiner skal ikke gi slike bivirkninger, sier hun og legger til at det dessuten er vanskelig å si hva som gjør at man blir trøtt og sliten.

- Ofte kan det nok være selve allergien som påvirker en person. Spesielt hvis man ikke passer på å ta tablett hver dag hele sesongen. Men det kan alltids være lurt å teste en annen tablett for å se om det virker bedre.

LES OGSÅ: Symptomer på pollenallergi

GRETHE AMDAL er sykepleier i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).
GRETHE AMDAL er sykepleier i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL). Vis mer

Kort lunte

Mange pollenallergikere mener de blir både sure og uopplagte i pollensesongen. Foreldre til barn med pollenallergi opplever kanskje også at barna blir ekstra vanskelige å ha med å gjøre i pollensesongen og lurer på om det skyldes medisinene de tar? Eller skyldes det rett og slett allergien som stjeler både krefter og humør?

- Pollenallergi kan i aller høyeste grad gjøre oss både sure og uopplagte, sier Grethe Amdal som er sykepleier i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

- Allergien i seg selv påvirker hverdagen i større eller mindre grad med slitenhet og dårlig konsentrasjon. Mange får så alvorlige plager at det går utover skole og jobb, sier hun og forteller at det ofte er de minste som blir mest påvirket av allergien.

- Barn med plager fra nese og øyne i pollensesongen kan ofte få plager som tretthet og “kort lunte”. Ofte skyldes dette en kombinasjon av medisinene og selve allergien.

Når det gjelder bivirkninger av medisinene som brukes forteller hun at noen opplever hodepine, kvalme, døsighet og svimmelhet i starten.

- Men ofte vil eventuelle bivirkninger avta innen noen dager. Om de ikke gjør det, kan man forsøke noen andre tabletter.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer