De vanligste medisinene mot allergi som i dag brukes av voksne og barn er antihistamintabletter og kortison nesespray. Mange bruker også øyedråper med antihistamin, eller nesespray som kombinerer kortison med antihistamin.
Lurer du på NÅR du skal starte med allergimedisin - her er svaret.

Blir trøtte
- Det er generelt lite bivirkninger av de vanligste allergimedisinene. Noen sier de blir trette av antihistamintablettene, men det er som regel mulig å finne noen som ikke gir tretthet, sier Torgeir Storaas som er overlege ved seksjon for klinisk spesialallergologi ved Haukeland universitetssjukehus.
Han mener det er viktig å huske på at trettheten også kan skyldes allergien i seg selv.
- Jeg pleier da å anbefale at de prøver seg litt fram med forskjellige typer antihistaminer, og minner pasientene på å starte i god tid, og at de tar medisinene daglig.
En annen plage de også ser kan være at Kortison nesespray gjøre at man kan få litt blod i lommetørkleet når man snyter seg.
- Vi regner ikke det som farlig, men det kan hjelpe å gå litt ned i dosen en periode. Vanligvis bedrer det seg etter hvert, sier Storaas og legger til at Kortison nesespray virker veldig bra på pollenallergi, men at den må tas daglig for å ha god effekt.

Mareritt og urolig søvn
Hos Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) mener de også at dagens medisiner gir lite bivirkninger.
- Det har vært rapportert om at barn kan oppleve mareritt og urolig søvn av en medisin som hjelper mot sliming i lungene. Hvis det skjer må man avslutte behandlingen, sier Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver hos NAAF. Når det gjelder antihistaminer tror hun det er få som reagerer på disse.
- Antihistaminer er en velutprøvd behandlingsmetode, og vi hører ikke om mange bivirkninger. Enkelte melder om at de blir trøtte eller at den ikke virker bra nok. Men opplever man dette kan man gå til legen og få hjelp til å finne en annen antihistamin.
Hun mener dette med unormal trøtthet var spesielt vanlig for 1 og 2 generasjons antihistaminer.
- De fleste tablettene som er på markedet nå som er 3 generasjonsmedisiner skal ikke gi slike bivirkninger, sier hun og legger til at det dessuten er vanskelig å si hva som gjør at man blir trøtt og sliten.
- Ofte kan det nok være selve allergien som påvirker en person. Spesielt hvis man ikke passer på å ta tablett hver dag hele sesongen. Men det kan alltids være lurt å teste en annen tablett for å se om det virker bedre.
LES OGSÅ: Symptomer på pollenallergi

Kort lunte
Mange pollenallergikere mener de blir både sure og uopplagte i pollensesongen. Foreldre til barn med pollenallergi opplever kanskje også at barna blir ekstra vanskelige å ha med å gjøre i pollensesongen og lurer på om det skyldes medisinene de tar? Eller skyldes det rett og slett allergien som stjeler både krefter og humør?
- Pollenallergi kan i aller høyeste grad gjøre oss både sure og uopplagte, sier Grethe Amdal som er sykepleier i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).
- Allergien i seg selv påvirker hverdagen i større eller mindre grad med slitenhet og dårlig konsentrasjon. Mange får så alvorlige plager at det går utover skole og jobb, sier hun og forteller at det ofte er de minste som blir mest påvirket av allergien.
- Barn med plager fra nese og øyne i pollensesongen kan ofte få plager som tretthet og “kort lunte”. Ofte skyldes dette en kombinasjon av medisinene og selve allergien.
Når det gjelder bivirkninger av medisinene som brukes forteller hun at noen opplever hodepine, kvalme, døsighet og svimmelhet i starten.
- Men ofte vil eventuelle bivirkninger avta innen noen dager. Om de ikke gjør det, kan man forsøke noen andre tabletter.