Hva er allergivaksinasjon?
Allergivaksinasjon kalles også hyposensibilisering. Ved hyposensibilisering tilfører man faktisk kroppen det allergenet pasienten er allergisk mot, regelmessig over lang tid. Håpet med behandlingen er at immunsystemet skal lære seg at det ikke trenger å reagere så kraftig på allergenet og pasienten dermed blir mindre allergisk. (1, 2, 3)

Allergi mot vepse- og bistikk
Hvordan gis allergivaksinen mot vepsestikk?
For vepsestikk finnes det allergivaksine i form av sprøyter. Sprøyten settes som en injeksjon under huden. Behandlingen gis i opptrappende doser, der man begynner med hyppige injeksjoner, før behandlingen så avtar noe i frekvens og man oppnår en vedlikeholdsdose hver 8 uke.
Behandlingslengden mot vepsestikk er 5 år, så dette er en behandling som tar tid og som du må følge opp med mange besøk hos lege. (1, 2, 3, 4, 5)
LES MER OM: Allergivaksinering

Hvem kan få allergivaksine mot veps?
For å kunne få allergivaksine mot veps må man ha en diagnostisert allergi mot veps. I tillegg må man ha hatt en alvorlig allergisk reaksjon på vepsestikk. Både barn og voksne som oppfyller kriteriene kan få vaksinen.
Diagnosen settes ved å ta en blodprøve som måler IgE mot vepsegiften i blodet. IgE er et såkalt antistoff som øker ved allergi. I tillegg kan det gjøres en prikketest mot vepsegift. Prikketest gjør man på hud, du kan lese mer om prikktest i denne artikkelen - Slik sjekker du deg for allergi.

Allergivaksinering
Legen vil også ta en nøye sykehistorie på hvordan du har reagert på vepsestikk tidligere. Ofte vil det foreligge journaldokumenter på dette da vepsestikk som gir alvorlig allergisk reaksjon som regel medfører kontakt med helsevesenet.
Det er en legespesialist innenfor allergi, en allergolog, som vurderer hvem som kan få allergivaksine. I det offentlige helsevesenet gjøres dette i spesialisthelsetjenesten, altså på et sykehus. Fastlege gjør ofte den grunnleggende utredningen, slik som sykehistorie, noen allergitester og kan eventuelt dokumentere tidligere reaksjoner og behandlinger, og henviser pasienten til sykehus. (1, 2, 3, 5)
LES OGSÅ: Førstehjelp ved vepsestikk
Bivirkninger
Bivirkninger etter allergivaksine kan oppstå. Bivirkningene kan komme etter en stund, eller rett etter injeksjonen blir satt. Derfor må man, som med andre vaksiner, vente en stund etter dosen er satt før man kan gå fra sykehuset.
Vanligste formen for bivirkning er gjerne kløe, rødhet og hevelse der sprøyten er satt. Alvorlig bivirkning i form av alvorlig allergisk reaksjon kan forekomme, men er heldigvis svært sjeldent. (1, 2, 3, 4, 5)

Dette må til for å få allergivaksine mot kjæledyr
Hvor godt fungerer vaksinen?
Effekten av vaksinering mot vepsestikk kan være veldig god hvis man fullfører vaksineringen, og mange opplever at vaksineringen forhindrer alvorlige allergiske reaksjoner. Men effekten vil sannsynligvis ikke vare for resten av livet, og kan avta etter noen år. Hvis dette skjer kan man snakke med legen om det er indikasjon for ny behandling. (5, 6, 7)