Allergisymptomer

Allergi gir ofte plager fra nese og øyne, men kan også forårsake andre symptomer som man er mindre oppmerksom på, som eksem, kvalme, hodepine, slapphet, tretthet og nedsatt konsentrasjonsevne.

IKKE OVERSE DISSE SYMPTOMENE: Tretthet og vansker med konsentrasjon knyttes til allergi. Kan gjøre skolearbeid og eksamen krevende for elever og studenter. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB
IKKE OVERSE DISSE SYMPTOMENE: Tretthet og vansker med konsentrasjon knyttes til allergi. Kan gjøre skolearbeid og eksamen krevende for elever og studenter. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pollenallergi og dyrehårsallergi gir først og fremst plager fra nese og øyne, men kan også forårsake andre symptomer som hodepine, slapphet, tretthet og nedsatt konsentrasjonsevne. Disse symptomene blir ikke alltid fanget opp som allergi, mange tilskriver dette andre årsaker.

Spesielt matvareallergi kan gi hudreaksjoner som utslett og eksem. Allergi mot nøtter, fisk og skalldyr kan gi akutte og i verste fall livstruende reaksjoner.

Allergi, forkjølelse eller korona?

Hvordan skiller du allergisymptomer fra en sommerforkjølelse eller covid-19? Se tabellen her som viser ulike symptomer.

Allergisymptomer fra nesen:

- Kløe i nesen (og noen ganger nedover i svelget og halsen, eller ut
i ørene
- Nysing
- Rennende nese (klart, tyntflytende snørr, nesten som vann)
- Tett nese
- Nedsatt luktesans

Les mer om allergisymptomer fra nesen,og hva som hjelper

Allergisymptomer fra øynene:

- Kløende, røde øyne
- Rennende øyne
- Det kan også være hevelse i og rundt øynene.

Les mer om allergisymptomer i øyne og hva som hjelper

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål
KLASSISKE TEGN: Rennende nese, kløende øyne er klassiske symptomer på for eksempel pollenallergi. Men andre allergier kan gi helt andre symptomer. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
KLASSISKE TEGN: Rennende nese, kløende øyne er klassiske symptomer på for eksempel pollenallergi. Men andre allergier kan gi helt andre symptomer. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Utslett og eksem

Matallergi kan presentere seg som utslett eller forverring av eksem, eller på andre måter. Atopisk eksem kan forverres hvis man spiser noe man er allergisk mot. Allergi er bare en av flere faktorer som skaper eksem og holder det ved like. Om man derimot finner eksemforandringer over hele kroppen, kan det være fornuftig av legen å vurdere om det kan foreligge en matallergi.

image: Kløe i huden - hva kan årsaken være?

Kløe i huden - hva kan årsaken være?

Andre symptomer

Det er mindre kjent at pollenallergi også kan gi andre og mer diffusse symptomer, men det er ikke uvanlig. Pollenallergi kan også være årsak til symptomer som:

  • Hodepine
  • Kvalme (matallergi)
  • Slapphet, tretthet og nedsatt konsentrasjonsevne

Tretthet og slapphet

Tretthet er et svært vanlig pollenallergisymptom, og blir ofte feilaktig misforstått som bivirkning av allergimedisin. Problemet kan forverres hvis du slutter med medisinene. De nyere allergimedisinene som brukes i dag, gir mindre bivirkninger som tretthet enn de eldre medisinene gjorde. Sjekk felleskatalogen.no om du lurer på om medisinene gjør deg trett.

Kan søke om tilrettelegging ved eksamen

Elever og studenter som skal ha eksamen og er plaget med tretthet og nedsatt konsentrasjon på grunn av allergi kan ha søke om tilrettelegging for utvidet eksamenstid. Sjekk med skolen hvordan man går frem for å søke om dette.

Diagnosen i seg selv gir ikke rett til utvidet eksamen, så det er viktig å ha en legeattest som dokumenterer at allergisymptomene dine gir en reell funksjonsnedsettelse ved eksamen. Hvorvidt søknaden innvilges eller ikke, er opp til den enkelte skole.

Akutte reaksjoner

Allergi mot mat som nøtter, fisk og skalldyr kan gi kraftige, akutte reaksjoner. Man kan oppleve rask innsettende kvalme og oppkast, og/eller at slimhinner i munn og hals hovner opp. I verste fall kan man få problemer med å puste. Ring 113 - dette er en alvorlig situasjon som krever rask legehjelp.

Les mer om dette: Allergisk sjokk

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-