Allergisk reaksjon på myggstikk

Mange kan være følsomme mot myggstikk, uten at det betyr at man er allergisk. Noen få har myggallergi som kan føre til store hevelser i huden, og svært sjelden mer alvorlige reaksjoner.

KRAFTIG REAKSJON PÅ MYGGSTIKK: Slik kan en allergisk reaksjon på myggstikk se ut. Foto: Shutterstock
KRAFTIG REAKSJON PÅ MYGGSTIKK: Slik kan en allergisk reaksjon på myggstikk se ut. Foto: Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Myggstikk kan gi alt fra ingen reaksjon til i sjeldne tilfeller allergisk sjokk som er det samme som anafylaksi.

Definisjon på myggstikkallergi er en lokal eller utvidet reaksjon etter at man har blitt bitt av mygg.

LES OGSÅ: Bærplukkersyke - smitte overføres ved mygg

Hva skjer i kroppen?

Reaksjoner på myggstikk skyldes at kroppen vår reagerer på proteiner og histaminer i myggens spytt, og en liten reaksjon er helt normalt og ikke tegn på allergi. Noen kan utvikle allergi mot mygg og hos de som reagerer kraftig på myggstikk, ser man høy IgE og IgG antistoff-produksjon mot disse proteinene, ifølge Store norske leksikon.

Mygg kan også spre bakterie- og virusinfeksjoner. Myggen i Norge overfører ingen sykdommer, i motsetning til mygg i andre verdensdeler, der mygg kan overføre gulfeber, Zikavirus og malaria.

VANLIG REAKSJON PÅ MYGGSTIKK: Myggstikk klør og er ubehagelig. Noen reagerer kraftigere enn andre. Foto: Shutterstock
VANLIG REAKSJON PÅ MYGGSTIKK: Myggstikk klør og er ubehagelig. Noen reagerer kraftigere enn andre. Foto: Shutterstock Vis mer

Dette er en helt vanlig reaksjon på myggstikk:

  • Lettere hudirritasjon
  • Kløe
  • Rødt, lite merke opp til 2 centimeter
  • Spedbarn reagerer sterkere, siden de ikke har opparbeidet samme immunitet som voksne

De vanligste reaksjonene på myggestikk er røde, kløende hevelser der myggen har stukket og er kroppens reaksjon på fremmede "spyttstoffer" i huden. Disse kan oppstå med en gang eller over tid.

Oppsøke lege?

Stort sett kvalifiserer ikke myggstikk til et legebesøk, selv om det kan være plagsomt. Oppsøk lege så fort som mulig hvis du opplever svimmelhet, kvalme og tungpust. Noen få kan også oppleve blodtrykksfall og at luftveiene hovner opp, ifølge Astma og allergiforbundet.

Dette er de vanligste ALLERGIENE. Allergier blant sykdommene som øker mest i verden, og spesielt i den vestlige verden. Video: Lommelegen Vis mer Vis mer

LES OGSÅ: Et myggstikk i utlandet kan gi en kraftig reaksjon

Symptomer på allergisk reaksjon

Allergiske reaksjoner på myggstikk sees i alle aldre og kjønn, men kan være mer alvorlige hos unge barn, folk med nedsatt immunforsvar eller andre sykdommer.

Tegn på allergisk reaksjon:

  • Større hevelser som også klør, men som i tillegg er harde, røde, varme og mer hovne.
  • Hevelsene kan være fra 2-10 cm i diameter.

Denne type reaksjon tar ofte litt lengre tid før den dukker opp, ofte 8-10 timer etter at man har blitt bitt. Hevelsene kan vare i opptil 10 dager.

MYGGSTIKK: Mygg fremkaller irriterende, kløende lokale reaksjoner. Noen kan også få allergiske senreaksjoner.  Foto: Shutterstock
MYGGSTIKK: Mygg fremkaller irriterende, kløende lokale reaksjoner. Noen kan også få allergiske senreaksjoner. Foto: Shutterstock Vis mer

Noen får derimot store, lokale reaksjoner som kan involvere hele området rundt munnen, hele ansiktet, eller en hel arm eller ben. Dette er vanligst hos veldig små barn og kan hemme syn, spising, drikking og normal bruk av en arm eller et ben. Det er ikke uvanlig med feber og en generell følelse av å være uvel, hvis man har denne typen reaksjon.

Noen kan til og med få blemmer og blåmerker der de har blitt bitt.

Anafylaktisk sjokk

Myggestikk er ikke vanlig årsak til anafylaktisk sjokk, men insektstikk og særlig vepsestikk er en vanligere årsak. Har du blitt utsatt for noe du er allergisk mot, oppstår den anafylaktiske reaksjonen oftest innen 15-30 minutter. Anafylaksi er en sjelden tilstand og dødeligheten er lav.

Symptomer på anafylaksi er ifølge Oslo universitetssykehus:

Kraftig reaksjon på utenlandsk mygg

I Norge er det 38 ulike myggarter, men det finnes mer enn 3000 ulike arter stikkmygg i verden. Grunnen til at barn kan få kraftigere reaksjoner på myggstikk, er at man bygger seg opp immunitet mot myggen over tid. Et myggstikk i utlandet kan derimot gi en kraftigere reaksjon. Det har også med immuniteten vår å gjøre.

Folk reagerer forskjellig på utenlandske mygg. Noen får byller, andre sterk kløe, har Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyr på Folkehelseinstituttet, tidligere uttalt til Lommelegen.no.

Kan det være noe annet?

Noen klør så mye at de kan klore hull i huden, og da kan man lettere pådra seg sekundere infeksjoner. Symptomene på myggallergi kan også ligne på:

Behandling

For lokal behandling kan man bruke antihistaminer, reseptfri kortisonkrem eller kortisonkrem på resept. Noen trenger reseptbelagte kortisonpiller hvis man har en alvorlig reaksjon på mygg.

Miljødirektoratet fraråder generelt bruk av myggmidler på små barn.(2) Insektsmiddelet skal heller ikke brukes på irritert hud, sår eller områder med eksem.

Utredning

Man trenger som regel ingen utredning, men en blodprøve eller prikktest kan bekrefte allergi mot insektstikk.

Forholdsregler ved myggallergi

Nakke, hals og ankler er de hudpartiene som er mest utsatt for myggstikk. Det viktigste er å unngå fremtidige bitt er ved å holde seg inne den tiden på døgnet hvor lokale mygg biter, særlig soloppgang og solnedgang. Bruk insektmidler og hold deg unna våte områder hvor mygg parrer seg, legger egg og lever. Ha gjerne myggnett eller myggbeskyttelse på vinduer, slik at myggen ikke kommer inn. I tillegg bør man fjerne stående vann - selv i små volum.

  • Bruk lange bukser og langermete skjorter, sokker.
  • Smør inn eksponerte hudområder med myggmidler om kvelden/natten
  • Monter myggnetting i vinduer eller over sengen.
  • Unngå bruk av parfyme eller aftershave, lukten tiltrekker myggen

Kilder:

Opprinnelig skrevet 2017 av Bryhn. Kilder: 1) Naaf 2) Miljødirektoratet.
Revisjon 29.06.2020 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.

Revisjon 19.04.21 av Anne Birgitte Thomas Nordal, hudlege. Kilder ved revisjon: 3) Uptodate.Com: Allergic reactions to mosquito bitesAuthor:John M Kelso, MDSection Editor:David BK Golden, MDDeputy Editor:Anna M Feldweg, MD, All topics are updated as new evidence becomes available and our peer review process is complete.Literature review current through: Mar 2021. | This topic last updated: Mar 30, 2021. 4) NAAF.no, https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/ferietips-og-reiserad/myggallergi/ (hentet 19.04.21)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer