Allergi: Slik tester du deg

Har du symptomer på allergi, vil disse allergitestene og blodprøvene gi svar på om du er allergisk og hva du reagerer på.

PRIKKTEST: Små dråper av allergenekstrakter kommer inn i huden. Er man allergisk mot ett av ekstraktene kommer det en hevelse i huden rundt stedet der det ble ripet inn. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
PRIKKTEST: Små dråper av allergenekstrakter kommer inn i huden. Er man allergisk mot ett av ekstraktene kommer det en hevelse i huden rundt stedet der det ble ripet inn. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ved symptomer på allergi er det fornuftig å sjekke om du er allegisk og teste hva du er allergisk for. Når du oppsøker lege vil diagnostikken som regel bestå av at du forteller om dine symptomer, og på bakgrunn av sykehistorien vil legen vurdere behov for allergitester.

LES OGSÅ:

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Sykehistorie

Før man går til legen, er det lurt å tenke gjennom noen spørsmål:

  • Hva slags plager har man lagt merke til?
  • Når på året er man plaget?
  • Hvor lenge har man hatt plagene?
  • Er plagene verst utendørs, hjemme, på arbeidsstedet eller et annet sted?
  • Er det flere i familien som har kjent allergi?

Svarene på slike spørsmål kan være nok til å gi legen en god pekepinn om årsaken til allergien.

LES OGSÅ: Allergiplager i nese og øyne

Blodprøver

Pollenallergier kan ofte påvises ved en enkel blodprøve. Én prøve er nok for å kunne undersøke opp mot flere stoffer. Husk at du ikke bør bruke allergimedisiner cirka en uke før blodprøven tas.

LES OGSÅ: Øyeallergi (allergisk konjunktivitt)

Prikktest

En annen metode for allergitesting, er å finne ut hva du reagerer på ved å bruke en såkalt prikktest (hudtest). Da ripes små dråper av allergenekstrakter inn i huden din, med allergener som man mistenker du kan være allergisk for, som for eksempel bjørk, melk, gress, egg, katt. Er man allergisk mot ett av ekstraktene kommer det en vable i huden rundt stedet der det ble ripet inn.

Husk at du bør slutte å ta allergimedisiner cirka en uke før en eventuell prikktest.

Prikktester utføres vanligvis av leger som jobber spesielt med allergidiagnostikk, eller av sykepleiere som er opplært i metoden. Barn som utredes for allergi vil typisk bli testet på en barnepoliklinikk etter henvisning fra fastlege.

Prikktesten er positiv når vablen/hevelsen er større eller lik tre millimeter, etter at størrelsen på den negative kontrollen er trukket fra.

LES OGSÅ: Behandling av pollenallergi

Dette er de vanligste ALLERGIENE. Allergier blant sykdommene som øker mest i verden, og spesielt i den vestlige verden. Vanligst i Norge er pollenallergi, mer enn én million nordmenn er allergiske mot pollen. Video: Lommelegen Vis mer Vis mer Vis mer

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

1) naaf.no 2) helsebiblioteket.no 3) legemiddelhandboka.no 4) felleskatalogen.no 5) lvh.no 6) lhl.no