Allergi: Slik tester du deg

Har du symptomer på allergi, vil disse allergitestene og blodprøvene gi svar på om du er allergisk og hva du reagerer på.

PRIKKTEST: Små dråper av allergenekstrakter kommer inn i huden. Er man allergisk mot ett av ekstraktene kommer det en hevelse i huden rundt stedet der det ble ripet inn. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
PRIKKTEST: Små dråper av allergenekstrakter kommer inn i huden. Er man allergisk mot ett av ekstraktene kommer det en hevelse i huden rundt stedet der det ble ripet inn. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ved symptomer på allergi er det fornuftig å sjekke om du er allegisk og teste hva du er allergisk for. Når du oppsøker lege vil diagnostikken som regel bestå av at du forteller om dine symptomer, og på bakgrunn av sykehistorien vil legen vurdere behov for allergitester.

LES OGSÅ:

Sykehistorie

Før man går til legen, er det lurt å tenke gjennom noen spørsmål:

  • Hva slags plager har man lagt merke til?
  • Når på året er man plaget?
  • Hvor lenge har man hatt plagene?
  • Er plagene verst utendørs, hjemme, på arbeidsstedet eller et annet sted?
  • Er det flere i familien som har kjent allergi?

Svarene på slike spørsmål kan være nok til å gi legen en god pekepinn om årsaken til allergien.

LES OGSÅ: Allergiplager i nese og øyne

Blodprøver

Pollenallergier kan ofte påvises ved en enkel blodprøve. Én prøve er nok for å kunne undersøke opp mot flere stoffer. Husk at du ikke bør bruke allergimedisiner cirka en uke før blodprøven tas.

LES OGSÅ: Øyeallergi (allergisk konjunktivitt)

Prikktest

En annen metode for allergitesting, er å finne ut hva du reagerer på ved å bruke en såkalt prikktest (hudtest). Da ripes små dråper av allergenekstrakter inn i huden din, med allergener som man mistenker du kan være allergisk for, som for eksempel bjørk, melk, gress, egg, katt. Er man allergisk mot ett av ekstraktene kommer det en vable i huden rundt stedet der det ble ripet inn.

Husk at du bør slutte å ta allergimedisiner cirka en uke før en eventuell prikktest.

Prikktester utføres vanligvis av leger som jobber spesielt med allergidiagnostikk, eller av sykepleiere som er opplært i metoden. Barn som utredes for allergi vil typisk bli testet på en barnepoliklinikk etter henvisning fra fastlege.

Prikktesten er positiv når vablen/hevelsen er større eller lik tre millimeter, etter at størrelsen på den negative kontrollen er trukket fra.

LES OGSÅ: Behandling av pollenallergi

Dette er de vanligste ALLERGIENE. Allergier blant sykdommene som øker mest i verden, og spesielt i den vestlige verden. Vanligst i Norge er pollenallergi, mer enn én million nordmenn er allergiske mot pollen. Video: Lommelegen Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Kilder:

1) naaf.no 2) helsebiblioteket.no 3) legemiddelhandboka.no 4) felleskatalogen.no 5) lvh.no 6) lhl.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer