Allergi for hund, katt eller andre dyr

Hund, katt og hest er de vanligste former for allergi for dyr. Dyrehårsallergi kan bli et stort problem – spesielt dersom allergien utvikler seg når man allerede har et dyr i hus.

Kan bli et problem: Mange barn ønsker seg kjæledyr, til tross for allergien. Foto: NTB Scanpix
Kan bli et problem: Mange barn ønsker seg kjæledyr, til tross for allergien. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De fleste pelskledde dyr kan utløse allergiske reaksjoner, og det er ikke bare pelsen, men også allergener (proteiner) i dyrets talg- og spyttkjertler, samt urin, som man kan reagere på. Flass fra huden er det man ofte reagerer på, eller på spytt hvis man blir slikket på huden.

Disse luftbårne partiklene blander seg sammen med støv i luften, og når dette pustes inn, kan det gi også allergiske reaksjoner.

Det er vanlig at man utvikler dyreallergi i barneårene – det er spesielt høy forekomst blant astmatikere, og de som har middallergi.

– Dyreallergi er arvelig, og det er ofte noe man finner ut av tidlig. Man kan reagere på enkelte dyrearter, men tåle andre helt fint. Pasienter som er disponerte og som reagerer på en dyreart reagerer ofte på flere, men ikke nødvendigvis på alle, har Hany Abou Alam, lungelege ved Ullevål sykehus, tidligere fortalt Lommelegen.

Les også: Melkeallergi

Ofte sterk allergi mot hest og katt

Hest og katt er «verstingene», da det er disse dyrene som har de mest «aggressive» allergenene. Dette er hovedsakelig fordi hesten er stor og avgir større mengder allergener enn små dyr. Katter beveger seg over alt, og vil dermed spre allergener hvor den ferdes.

Katt og hest er "verst": Katter og hester er dyrene som sprer mest allergener. Foto: Ida H. Bergersen
Katt og hest er "verst": Katter og hester er dyrene som sprer mest allergener. Foto: Ida H. Bergersen Vis mer

Symptomer på allergi

Ettersom det ikke bare er pelsen man reagerer på, kan også hårløse dyr, og små dyr som midd, mygglarver og kakkerlakker gi allergi.

– De fleste finner ut selv hvilke dyr de ikke tåler, da man får plager fra øyne, nese og eventuelt astma ved kontakt med disse dyrene. Allergitesting med prikktest og blodprøver alene er ikke avgjørende, så det er personens egen erfaring som vektlegges mest, sier Alam.

Symptomene man får ved kontakt med dyr man er allergisk for - kan minne om de samme symptomene som ved pollenallergi, men bare knyttet til episoder hvor man har vært eksponert for hund, katt eller annet dyr man reagerer på. Symptomene blir derfor av mer kortvarig art, men man reagerer ofte kraftigere - pollenallergi har et mer langvarig forløp, siden det er vanskeligere å unngå disse allergenene. Bor man sammen med et husdyr man reagerer på, kan symptomene være konstante.

Unngå kontakt med dyr du er allergisk mot

Har man en allergi, skal man i størst mulig grad unngå det man er allergisk for. Dersom en i familien har dyreallergi, bør familien dermed ikke anskaffe seg et dyr.

– Vedvarende eksponering i barnealder kan øke allergitendensen, og knytter man emosjonelle bånd til dyret blir det vanskeligere å kvitte seg med det senere dersom plagene øker.

Det er allikevel ingen grunn til å skjerme små barn fra dyr, i håp om å forebygge.

Rådgiver i NAAF: Inger Rudnes Foto: Privat
Rådgiver i NAAF: Inger Rudnes Foto: Privat Vis mer

Bør unngå kjæledyr dersom man har dyreallergi

Hvis en familie allerede har et dyr, og for eksempel barnet i familien får allergiske reaksjoner, kan det være nødvendig å omplassere dyret.

– Hvis man kvitter seg med dyret så er det alltid vanskelig å sanere boligen for dyreallergener. Allergenene er ikke synlige dyrehår, så dette kan vedvare i miljøet uansett hvor flink man er med vasking og rengjøring.

Alam fastslår at medisiner alene, og tett kontakt med dyret, ikke anbefales.

Kan redusere plager ved å unngå direkte kontakt

Det beste for en allergiker er å redusere eller fjerne det man ikke tåler. Når det ikke lar seg gjøre, er det viktig å redusere eksponeringen mest mulig.

– Dette kan oppnås ved å unngå direkte kontakt, holde et godt renhold, og holde kjæledyret unna senger og sofaer – den bør ha sin egen plass, har Inger Rudnes, tidligere sagt til Lommelegen. Hun var da rådgiver i helsefag i Astma- og Allergiforbundet.

Det beste tiltaket vil alltid være å ikke utsette seg selv for allergenet man ikke tåler.

– En voksen person er i stand til å ta en egen avgjørelse på dette, men når det gjelder barn er det en avgjørelse som bør tas i samråd med den behandlende lege som vurderer hva som er forsvarlig.

Dyrevernsalliansen: - Alle i familien bør allergitestes før man kjøper kjæledyr

Dersom en familie ønsker å skaffe seg et kjæledyr, skal alle familiemedlemmer allergitestes. Om man har lyst til å anskaffe seg en hund, vil det være lurt å låne en hund av rasen dere ønsker over en liten periode, for å se om noen reagerer allergisk.

– Det er viktig å ta forholdsregler, da vi ser at mange dyr omplasseres eller avlives på grunn av allergi, sier Live Kleveland, informasjonsleder i Dyrevernalliansen.

LES MER OM ALLERGI:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer