Min far har demens og mye hodepine

Spørsmål

Min far på 84 år er veldig plaget med hodepine. Han er fysisk svak, og viser en del tegn på demens, så det er sjelden han er med til legen selv, det er min mor som drar dit og målbærer hans behov. Men jeg synes ikke fastlegen hans tar behovene tilstrekkelig på alvor. Han har tydelig mye hodesmerter, og setter ord på det selv også. Han har vært plaget med både spenningshodepine og migrene i det meste av sitt voksne liv, men nå har det blitt verre enn noen gang, og nå virker det som at det først og fremst er spenningshodepine han har. Fastlegens svar er Paracet, og det har han spist så å si daglig i flere år nå. Mor har fått resept på store bokser med ettgrams tabletter til ham. Bare det kan jo være med å utløse hodepinen. For halvannet år siden besvimte han etter en dusj, og ble lagt inn til observasjon et døgn. Der konkluderte de med at besvimelsen sannsynligvis var et akutt blodtrykksfall, men de fant også ut at han har ujevn hjerterytme. Dette kan jo forårsake blodpropp og det virker sannsynlig at det kan ha vært medvirkende til at han har vaskulær demens. Han går nå på medisiner mot dette. Han sover godt om natten, og han har enkelte bedre dager innimellom. Er det et poeng å få sendt ham til en eller annen form for skanning av hodet for å se om det kan være noe som tar plass og trykker på der (en blødning eller en svulst)? Og er det alternative medisiner man kan gi til et menneske som sliter med så mye smerter? Han sitter ofte med ansiktet fortrukket i smertegrimaser så det er lett å se at han er plaget.

Mann 84
Svar

Hei,

Takk for ditt brev. Din far på 84 år plages mye med hodepine, er fysisk svak og viser en tegn på demens. Paracet er et greit valg når det gjelder smertestillende, men det er først og fremst fysioterapi som bør være fokus i behandlingen. Jeg er redd for overforbrukshodepine, dvs. dersom han tar smertestillende flere ganger per uke. Da kan denne type hodepine oppstå. Det betyr at bruk av smertestillende må begrenses til kun ytterst nødvendig. Jeg anbefaler MR skanning av hodet i slike tilfeller. Sarotex er et valg, gjerne i lavdose, f.eks. 10 mg. Fysio er uansett veldig viktig. Jeg tror at slike tiltak vil bedre hans livskvalitet. Lykke til!