Kosthold ved benskjørhet

Spørsmål

Hei,
min mor har i en alder av 75 år fått skrump lever - ikke på grunn av for stort alkohol forbruk - hun er nærmest total avholdskvinne og har alltid vært det. Grunnen til lever sykdommen er at hun har gått på sterke medisiner for bl.a. struma (må ta), benskjørhet (medisinen var ikke på blå resept før nylig, og av økonomiske grunner og uten at vi visste det har hun kuttet ut denne, med følge at hun har brukket rygg, ribb-ben etc.) for å bøte på de verste smertene har hun tatt paralgin forte, og jeg mistenker at hun har tatt store mengder over lang tid.
Spørsmplet går på om hun børe ta spesielle hensyn når det gjelder diett mv med denne sykdommen. Hennes fastlege har ikke nevnt ernæring i noen av samtalene med henne, hun har i dag et tradisjonelt norsk kost hold. Hun drikker mer vann nå enn tidligere og føler det hjelper. Sykdommen gjør at hun er mye kvalm og har til tider oppkast.

Relevante sykdommer/medisiner: Sterkt angrepet av benskjørhet - tar medisin i form av nesespray.
Har struma og er operert for dette for mange år siden. Tar medisin for dette.

Mann, 75 år

Svar

Hei!

Jeg forstår godt at dere er fortvilet. I hennes situasjon, med mye smerter er det lett å ty til smertestillende medisiner. Paralgin forte er ingen ideell smertebehandling for henne. Det inneholder paracetamol som helst ikke bør brukes dersom hun har skrumplever. Det andre innholdsstoffet, kodein har lett for å gi kvalme og forstoppelse. Dermed blir matlysten dårlig, og kostholdet mangelfullt. Hun bør ta opp med fastlegen aktuell smertebehandling.
Det er godt å høre at hun spiser et rikt og allsidig kosthold. Pass på at hun holder vekta. Spesielt viktig er at kalsium nivået er ca 1- 1,5 gram daglig (1 liter melk inneholder vel 1 g kalsium, 100 g med gulost inneholder 800 mg kalsium). Vitamin D er tilsatt i margarin (se på innholdsfortegnelsen) eller tran, og finnes også som kapsler (Calsigran forte).

Det er viktig at hun får forebyggende behandling mot kvalme slik at matlysten er god. Fiberrik mat og rikelig drikke hjelper.
Jeg vil anbefale henne å gjøre lett fysisk aktivitet daglig, minst mulig med alkohol og røyk.