Kalde hjem og nedkjølte eldre

Høy strømpris og kalde hjem har medført nedkjølte gamle mennesker. Lommelegen.no har snakket med avdelingsoverlege ved Ullevål Universitetssykehus Anette Hylen Ranhoff, om hva eldre må passe på i kulda. Dessuten tok vi en prat med senioringeniør Evelin Kynbråten ved ENØK-senteret i Oslo om hvordan vi kan holde varmen uten å fyre mer.

Publisert: 31/01-2003

-Mange eldre har store hus der de holder noen rom varme. Problemer oppstår hvis de eldre er alene og faller i et kaldt værelse på vei til et annet rom, for eksempel toalettet. Blir de liggende her kan de bli nedkjølt, sier geriater Hylen Ranhoff.

Opphopning av innleggelserHylen Ranhoff forteller at det har vært en opphopning av innleggelser med eldre mennesker som er nedkjølt. - Jeg tror det har en sammenheng med at det er så ualminnelig kalt nå. Jeg vet ikke om det har en sammenheng med at eldre sparer på strømmen. Men det er jo vanskelig å holde hus varme i kulda, kommenterer hun.

Geriateren framholder betydningen av å se til sine gamle slektninger, venner og naboer. - Fire av fem som ble innlagt nå var enslige, forteller hun.

Hva skjer ved nedkjøling?Avdelingsoverlegen forteller at det viktigste som skjer med kroppen når den kjøles ned, er at den går tregere. - Man blir sløvere, får dårligere balanse og får lavt blodtrykk og lav puls. Dessuten blir kroppen generelt kald. Huden blir blek, hvit eller blålig i fargen. Og ved 30 grader faller de fleste i koma, forklarer Hylen Ranhoff.

Og det at balansen blir dårligere ved lett nedkjøling, øker sjansen for fall, ifølge geriateren. Hun mener eldre som er lett nedkjølte blir sløve og litt ukritiske. Dette gjør at disse eldre mister evnen til å ta vare på seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Førstehjelp ved nedkjølingHva skal man gjøre dersom man finner en nedkjølt person? - Hvis du finner en person som har falt, ser ut til å ha ligget lenge og har tagn på nedkjøling, må du tilkalle lege og eventuelt ambulanse med en gang. Ta temperaturen. Hvis den ikke er målbar eller dersom personen har temperatur under 35 grader, bør han sendes på sykehus. Pakk den gamle inn i tepper og bruk gjerne varmeflasker, men legg et håndklede utenpå så ikke huden brennes. Hvis den gamle er våt i klærne må det våte fjernes før du legger på noe tørt, oppfordrer avdelingsoverlegen.

Hylen Ranhoff skiller mellom mild nedkjøling (35-32 grader), moderat nedkjøling (32-28 grader) og temperatur under 28 grader som er alvorlig nedkjøling.

Se til de gamle- Jeg synes ikke de eldre bør ha under 20 grader hjemme. Geriateren foreslår at vi hjelper eldre rundt oss med fyring.

Hun poengterer at kulda bare setter fokus på et generelt problem. Hun har sett mennesker bli nedkjølt i sommertemperatur fordi de har ligget lenge alene i ro.

- Kombinasjonen av å være skrøpelig gammel, alene og ha lav temperatur i hjemmet, er skummel. Vi må se til de eldre, oppfordrer hun. Det er ikke nok å ringe. Geriateren forteller om gamle mennesker som kommer inn på sykehuset og er nedkjølte etter både ett, to og tre døgn hele året. Det er særlig i høytidene når pårørende er bortreist at dette skjer. - Pårørende bør særlig se til de skrøpelige og tynne, og eldre med dårlig gangfunksjon og mange sykdommer. Demente må man passe godt på.

Hylen Ranhoff anbefaler gamle mennesker som er redde for kulda å ta kontakt med sin lokale hjemmetjeneste for å få hjelp. Der kan de eldre få videre hjelp.

Gode måter å holde på varmenDaglig får senioringeniør Evelin Kynbråten ved ENØK-senteret i Oslo spørsmål om hvordan man bedre kan holde på varmen.

Og hun har mange gode og enkle råd:

  • Alle rom behøver ikke være i bruk. Hvis mulig, steng av deler av boligen. Behold 20 grader i oppholdsrom.
  • Trekk for gardiner og persienner.
  • Bruk tettelister langs dører og vinduer.
  • Legg tepper foran vinduene, men pass på at ovner ikke blir tildekket.
  • Husk at lys blir varme! Sett på godt med leselys og lamper som ikke er for høyt opp mot taket. Har du termostat på ovnen, vil den reguleres etter temperaturen i rommet. Det er ingen grunn til å sitte i tussmørket!
  • Nattesenkning er bra dersom ovnen er kraftig nok til å varme opp rommet igjen om dagen. Og dette sparer strøm!
  • Ikke senk temperaturen mer enn 5 grader, om natten eller når du er ute. Da tar det lang tid å varme opp igjen. 
  • Stell pent med ovnene dine og fyr riktig med ved. Ikke stapp ovnen for full med ved, og sørg for tørr ved og god trekk.
  • Husk å stenge spjeldet når du har en åpen peis uten dører.
  • Ikke sett møbler foran ovnene. Varmen må få sirkulere.