Gjennomsnittlig levealder i Norge

Vi blir stadig eldre. Dette forteller oppdatert statistikk om hvor gamle vi kommer til å bli.

LANG LEVETID: Kvinner blir eldst, men nå øker spesielt menn også sin livstid. Foto: Hyejin Kang / Shutterstock / NTB
LANG LEVETID: Kvinner blir eldst, men nå øker spesielt menn også sin livstid. Foto: Hyejin Kang / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folkehelseregisteret registrerer alle dødsfall blant nordmenn. Ut fra disse tallene blir den totale dødelighetsraten regnet ut. Nylig har tallene fra 2019 blitt publisert.

I Norge blir vi stadig eldre, og gjennomsnittlig levetid blir stadig lengre. Bare fra 2018 til 2019 økte levealder med 0,2 år, ifølge Statistisk sentralbyrå.

I 2019 var gjennomsnittlig levealder 81,7 år for kvinner og 76,1 år for menn, ifølge FHI.

Kvinner lever betydelig lengre enn menn – i snitt 3,5 år lengre. Samtidig er det for menn at levealderen øker mest. Man kan derfor anta at forskjellen i levealder i fremtiden blir mindre mellom kjønnene.

Illustrasjon: FHI.no
Illustrasjon: FHI.no Vis mer

Forventet levealder ved fødsel

SSB har også beregnet tall på forventet levealder, ut fra hvilket år du er født.

LEVEALDER: Barn født 2019 og 30 åringer Illustrasjon: Olga Krichevtseva / Shutterstock / NTB. Norsk bildetekst v. Lommelegen.
LEVEALDER: Barn født 2019 og 30 åringer Illustrasjon: Olga Krichevtseva / Shutterstock / NTB. Norsk bildetekst v. Lommelegen. Vis mer

Barn som ble født i 2019 har en forventet levealder på 84,7 år for kvinner og 81,2 for kvinner. Det vil si at barn som ble født i fjor vil gjennomsnittlig leve 3–4 år lengre enn eldre mennesker i dag.

ÅrÅrÅrÅr
1989199920092019
Kvinner79,8581,1383,0584,68
Menn73,3475,6278,681,19

Tabell fra SSB.no

Dødsårsaker

Den hyppigste dødsårsaken var i 2019 kreft, etterfulgt av hjerte og karsykdommer. Les mer om de vanligste dødsårsakene for kvinner og menn her:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer