Uveitt og autoimmun sykdom.

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 52 år. For 3-4 uker siden begynte jeg å få to ulike synsforstyrrelser på det ene øyet, som hemmer lesesynet svært. Den ene i form av en stor svart /krusedull/ som følger blikket - varierer hvor ofte det kommer, men stort sett hele dagen med jevne mellomrom. Den andre synsforstyrrelsen er et tåkeslør, som kommer og går uavbrutt - altså hele tiden.Bruker progressive briller, pga normal aldersforandring på synet. Jeg kontaktet optiker, trodde øynene var overanstrengt pga mye lesing / data. Optiker fant mange /proteinflak/ som beveget seg rundt inni øyet. Ved synsundersøkelsen kunne han se at jeg så svært dårlig når disse beveget seg i synsfeltet. Var etterpå hos øyenlege, hun fant /UVEITT/. som hun mente måtte komme av en annen sykdom - stoffskifte eller revmatisme. Forklarte at det som var oppstått i øyet, var en autoimmun reaksjon. Jeg venter nå på videre utredning på sykehuset, men inntil da tenker jeg mye på dette + at det dårlige synet på øyet hemmer meg mye. Det andre øyet har jeg ikke lesesyn på, pga ubehandlet skjeling fra jeg var liten. Så da er synet på det andre øyet svært viktig for meg. Det jeg bekymrer meg for, er om disse /cellene/ inni øyet kan forsvinne ved behandling av evt sykdom de finner, så synet blir normalt igjen?
Jeg tørster hele tiden, og drikker svært mye. Tisser ofte. Er mye trøtt. Er aldri uthvilt, uansett hvor lenge jeg har sovet - vil bare sove mer! Har forstørrede første ledd i de fleste fingrene, etter først å ha hatt betennelser. Men ikke samme i noen andre ledd. Hadde forhøyet BT ved siste kontroll, har alltid hatt litt vel lavt tidligere, men sist målt for 5 år siden. Overgangsplager i 7-8 år, men i perioder nå. Har et sunt kosthold, med minst mulig sukker og fett, men ca 20 kg overvekt. Har diagnose Fibromyalgi. Har siste 5-6 år hatt flere betennelser med dannelse av cyster i tannrøtter, til tross godt stell av tenner.Tannlegen kan ikke forklare årsaken til dette.
Det har ikke vært kjent lavt stoffskifte i familien tidligere, men mye større overvekt enn jeg har, på morssiden. Kjent Diabetes 2, noen tilfeller, på begge sider av familien.
Kan du si noe om hva du tror ut fra disse opplysningene?
Mvh
MEG

Kvinne, 52 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for ditt spørsmål!

Jeg forstår meget godt din frustrasjon og engstelse, spesielt siden du har svekket syn på ditt andre øye.
Uveitter er betennelse i uvealkanalen som bl.a. består av irisen (regnbuehinnen, der fargen i øyet sitter).
De fleste uveitter finner man ikke årsaken til, men de kan forårsakes av infeksjoner (staffylokokker, virus og sopp) og andre mer omfattende sykdommer som autoimmune sykdommer. Symptomene består av rødhet, redusert syn, lysskyhet og flytende legemer i øyeeplet.
Uveittene klassifiseres også etter hvor de sitter nemlig fremre-, bakre-, midtre- og diffus uveitt.
Den vanligste årsak til uveitt er traume, skade.
I ditt tilfelle har øyelegen konkludert med at uveitten kommer av en autoimmun lidelse. Det kan komme som en følgetilstand ved diverse revmatiske lidelser som Bechterews sykdom og Sjøgrens syndrom. Da kalles det iridocyclitt, regnbuehinnebetennelse.
Uveitter ses også ved multiple sklerose (MS), sarkoidose, tuberkolose, syfilis, borreliose (flåttbitt). Virus som herpes og CMV(vanligst for folk som har AIDS) kan også forårsake dette. Også ved Crohns sykdom og Bechets syndrom ser man uveitt.

Som du sikkert forstår avhenger prognosen, om og når du får synet tilbake, av hva som er årsaken til din sykdom, men ved riktig diagnose og optimal behandling er muligheten god for at synet ditt blir bra igjen.

Det du beskriver med tørste og hyppig vannlating kan tyde på symptomer på diabetes. Dette kan du få sjekket hos din lege med et fastende blodsukker.
I tillegg har du jo en del leddplager som godt kan være en begynnende revmatisme, som jo kan være med på å forklare din uveitt.
Sjekk også stoffskiftet siden det er en del av dette i familien din. Be om å få tatt en blodprøve som heter TSH.

Lykke til og god bedring!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-