Skjeling og dobbeltsyn

Spørsmål

Hei! Det siste halve året har det ene øyet mitt begynt å skjele svakt oppover, noe som medfører dobbeltsyn. Første gang jeg opplevde dette var et enkelttilfelle for 10 år siden hvor jeg gjennom en lang eksamensperiode fikk lite søvn. Etter en natt med søvn merket jeg ikke noe mer til problemet. Deretter gikk det ca 7 år til neste gang jeg følte at jeg ikke kunne ”kontrollere” øyet, også da i en periode med mye jobbing. Det siste 1 ½ året har skjelingen fremkommet hyppigere og hyppigere, i starten først om kvelden etter lange arbeidsdager, men i det siste har skjelingen fremkommet nesten hver dag og begynt tidligere og tidligere på dagen, selv om jeg føler meg uthvilt og lite stresset (men jeg har hatt lange dager på kontoret de siste årene…). Utover selve skjelingen har jeg ikke merket andre endringer på øyet (som f.eks redusert syn, smerter, rødhet, etc.). Jeg lurer selvfølgelig på hva dette er for noe, hva det kan føre til, samt hvor og hvordan dette kan behandles. Jeg er normalt frisk og rask og går ikke på medisiner. Har i ca. 10 år brukt briller, nå med styrke – 1.0 på begge øynene. Mann, 34 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Øynenes bevegelser styres av 6 små muskler. Dersom en av disse musklene er for svake vil øyet ikke innta alle posisjoner. Dersom bildet av et punkt faller på to forskjellige steder bak på netthinnen (retina), vil dette oppleves som dobbeltsyn. Du beskriver dobbeltsyn kun i enkelte perioder. Du har altså ingen manifest skjeling, men det vi kaller latent skjeling. Årsakene til latent skjeling kan være brytningsfeil. Ved latent skjeling kan hvilestillingene til øynene være ulike, men pga fiksering av punkter klarer øyemusklene og opprettholde riktig posisjon. Det krever imidlertid konstant muskelkontraksjon. Etter en lang dag vil øyet gli ut i sin hvile posisjon. Det gir skjeling.

Har du merket andre plager med øynene? Faller øyelokkene lett ned? Har du diabetes (sukkersyke)?
Dersom du har andre tilleggsymptomer vil jeg anbefale deg å snakke med en øyelege. Undersøkelse hos ortoptist har spesial utdanning i samsyn og øye motorikk.
For øvrig vil jeg anbefale deg at du tar en synstest hos optiker.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn