Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Skjeling - vanskelig å undersøke

Spørsmål

Vår sønn på snart 3 år skjeler på begge øyne. Han skjeler utover, men det er ikke alltid det er synlig. Det blir noe verre når han er trøtt. Han lukker ett av øynene når han skal fokusere på noe, det varierer hvilket øye han lukker.

Vi vet at han ser veldig godt på avstand, og merker ikke at synet hemmer ham på noen måte. Men når han leker vil han gjerne være ekstremt tett på tingene. Han liker å ligge på gulvet med lekene helt inntil ansiktet. Men det virker som om det går greit å se på fjernsyn fra sofaen.

Vi hadde time hos øyelege da han var 2,5 år. Sønnen vår er en meget bestemt gutt, og legene fikk ikke undersøkt ham annet enn at de konstaterte skjeling på begge øyne. Det var snakk om å dryppe øynene hans og foreta en grundig undersøkelse. Men jeg ønsket ikke gjøre dette med makt. Vi måtte dra fra øyelegen med uforrettet sak, og ble enige om å komme igjen når han var blitt mer samarbeidsvillig. Problemet er at det er han ikke blitt, og vi er bekymret for at vi går glipp av verdifull tid der han kunne begynt med brille eller annen behandling.

For noen uker siden utviklet vår sønn redsel for fluer. Han kunne sette i og hyle når han så ut i rommet, mot vinduet osv, selv om der ikke var noe. Vi begynte å lure på om han hadde synsforstyrrelser, og spurte om han så prikker. Nå i ettertid sier han innimellom at han ser prikker, og da spesielt når han ser mot himmelen, mot taket o.l. Men vi vet ikke om han faktisk ser disse prikkene, eller om det er "ekko" av ting vi har snakket om tidligere.

Vi ønsker derfor at du kan skrive litt om:

1) ...hva man gjør for å få undersøkt "motvillige" barn. Legene som skulle undersøke ham sist virket irritert over at han ikke ville føye seg, og de hadde det svært travelt. Er det å gi beroligende et alternativ? Vi har selvfølgelig ikke lyst til det.

2) ...hva denne type skjeling kan bety, hva som kan være galt med synet hans. Og dersom han virkelig ser prikker, hva kan dette tyde på? Haster det med å få undersøkt ham?

Svar

Hei, foreldre til gutt på tre år.

Jeg forstår deres bekymring for skjeling hos deres sønn. Det er ikke enestående at aldersgruppen 2-3 år er utfordrende å undersøke. Det er ekstremt sjeldent at man skjeler utover på begge øyne samtidig - det er gjerne en alternerende utover skjeling, altså at man skjeler først med det ene, så med det andre, alternerende. Det øyet som da ikke skjeler vil være rettstilt. Slik skjeling kalles for alternerende eksotropi. Det er viktig å utrede om pasienten trenger en brille. Dette gjøres ved å gi dråper for å bestemme det vi kaller for refraksjonen - brytningen, for så å gi rett brille, dersom han trenger det. Et alternativ til drypping for brytningsbestemmelse er dynamisk skiaskopi - etter Mahindras metode. Da trengs ikke dråper.

Fordelen med å dryppe ut pupillen, er at man får sett inn på netthinnen og sentrale deler av øyebunnen for å konstatere forholdene ved synsnerve og macula (skarpsynsarealet - gule flekken). Dette er også vitale deler i øyet som er vesentlig å kartlegge. Man vil da også kunne se uklarheter og flytere i glasslegemet, som kunne, selv om lite trolig hos et barn - representere det han ser som en flue. Dette er det nok viktig å kartlegge, når først mistanken er reist.

Dersom det trengs brille, og brytningen på begge sider er lik, er det et godt utgangspunkt for suksess og sidelikhet. Ofte er det derimot betydelige forskjeller i brytning, som da nødvendiggjør korrekt brille på begge øyne og lappetrening av det svakeste øyet - ofte det som glir mest ut. Den plastiske fasen, der øynene og skarpsynet utvikler seg raskest og mest betydningfult er avtagende og frem til ca 8 års alder. Deretter blir det kun små forskjeller i utvikling. vi sier at øyet er utvokst eller ferdig utviklet. det er optimalt om nødvendige behandlinger med briller og lapp frem til da er foretatt og delvis avsluttet .

Derfor blir det viktig å foreta de nevnte undersøkelser så snart som mulig når han er klar for det. Mahindras metode kan gjennomføres av optikere som er kjent med metoden. Det kan være en grei vei å gå for en start. optikere har også henvisningsrett til øyeleger.

Ønsker dere lykke til med dette.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-