Skjeler sønnen min på seks måneder? Hva skal jeg gjøre?

Spørsmål

Hei!

Sønnen min var på 6-månederskontroll på helsestasjonen med lege i går. Et av punktene som sjekkes er om barnet skjeler. Legen påpekte at sønnen min helt i starten av undersøkelsen skjelte noe, men at dette gjaldt når han ikke fokuserte blikket. Når han så fokuserte med blikket, skjelte han ikke. Etter å ha undersøkt dette noen flere ganger, der sønnen min ifølge legen ikke skjelte, så legen seg fornøyd og mente at dette var helt i orden. Ifølge han var ikke samsynet helt utviklet før 1-årsalderen, slik at bittelitt skjeling når baby ikke fokuserte på noe spesielt, var normalt frem til 1 år, og mest sannsynlig ville gå seg til. Jeg kan nevne at sønnen min også var litt trøtt på tidspunktet for undersøkelsen.

Jeg googlet dette da jeg kom hjem og det eneste jeg kan finne er at babyer ikke skal skjele etter 6 mnd - da skal de henvises til øyelege. Hva mener du - kan jeg høre på legen på helsestasjonen og avvente mer handling, eller bør jeg ta sønnen min med til fastlegen og insistere på henvisning til øyelege nå med en gang?

Jeg nevner også at sønnen min har medfødt anisokori, den ene pupillen er noe mindre enn den andre. Dette ble undersøkt hos øyelege da sønnen min var 3,5 mnd. Øyelegen kunne ikke finne noe unormalt (utover pupillestørrelsen), dvs. at synsnerven mv. var fin og uskadet, og sønnen min hadde normalt syn, dog noe langsynt som ifølge henne var normalt på den alderen. Hun påpekte for øvrig ikke noe om skjeling, uten at jeg vet om det var noe hun også sjekket. Undersøkelsen var så grundig som den kan være av en baby på 3,5 mnd.

Selv har jeg aldri tenkt over at sønnen min skjeler - det er altså ikke noe som er spesielt synlig, i den grad han faktisk skjeler. Han er noe mindre interessert i blikkontakt, særlig med ukjente mennesker, sammenlignet med andre på hans alder. Mannen min og jeg får dog svært mye blikkontakt med han (dette har særlig økt den siste måneden), spesielt når vi er hjemme og det ikke er mye annet nytt og spennende som distraherer.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
Du har en sønn på 6 mnd som muligens skjeler, når han ikke fokuserer med blikket, altså at det kommer og går, slik jeg oppfatter det ut fra det du beskriver. Når han fokuserer fint, er øynene rettstilte uten skjeling.
Videre angir du at det er ulik pupillestørrelse mellom øynene.
Du spør om du skal insistere på en henvisning til øyelege.
Dersom skjelingen finnes og /eller vedvarer skal den undersøkes av øyelege. Dette for å sikre diagnose og komme med de rette tiltak tidlig. Det høres ikke ut som om han skjeler manifest, altså har en behandlingstrengende skjeling, men for å være på den sikre siden hos et barn og /eller dersom legen er i tvil, bør øyelegeundersøkelse gjøres. Anisokori (ulikt store pupiller) bør også vurderes av øyelege evt. nevrolog.
Jeg må derfor svare på ditt spørsmål med at en konsultasjon hos øyelege kan være indisert på dette grunnlaget.
Lykke til med dette og beklager sent svar av omstendigheter. :)

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-