Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mitt barn skjeler av og til - hvorfor?

Spørsmål

Hei. Jeg har en sønn på snart tre år som for ca. tre uker siden begynte å skjele på venstre øye. Han hadde samtidig feber/forkjølelse/redusert allmenntilstand i 2-3 dager.. Tidligere har vi sett at han har hatt små rykninger i øyet når han har sett til siden, men vi har ikke sett skjeling før. Han skjeler ikke hele tiden, kanskje helst om kvelden og når han ser på ting på nært hold.. Ser også at han klør/gnir seg over øyet i perioder, dette har også blitt bemerket fra barnehagen. Han er ellers frisk, bruker ingen medisiner. Ser på TV nært og på avstand, leser bøker, pusler, normal motorikk, altså ingenting som tilsier problem med synet.. På fotos har han rød refleks i begge øynene, men jeg synst han har et litt lysere felt på regnbuehinnen til venstre for venstre pupill.. Vi har time hos fastlege om en uke, regner med litt ventetid før evt. time til øyelege.. Jeg må innrømme at jeg er redd for at det skal vere kreft (ingen familiehistorie), hva tror du..

Svar

Hei, Kvinne, 30 år.
Du beskriver at din friske sønn for ca. tre uker siden begynte å skjele på venstre øye, samtidig med feber/forkjølelse/redusert allmenntilstand i 2-3 dager.. Tidligere har dere sett at han har hatt små rykninger i øyet når han har sett til siden, men dere har ikke sett skjeling før. Han skjeler ikke hele tiden, kanskje helst om kvelden og når han ser på ting på nært.

Du lurer på om det kan være farlig og om det kan være kreft. Du har sett fin rød refleks i begge øyne.
Ut fra det du forteller, er det ikke grunnlag for å tenke det verste. Det er likevel grunnlag for å utrede ham ved øyelege med undersøkelse av øyenbunn med utviding av pupillene, avdekking av hele netthinnene, synsnervene og synsgropene, for å evaluere anatomien. Videre er det grunnlag for funksjonelle tester av syn og skjeling, samt utmåling av brytning for å avdekke et eventuelt brillebehov som kan ha ført til skjelingen. Fastlegen henviser videre til øyelege for disse undersøkelsene, og barn tas raskt inn til undersøkelse ved nyoppstått skjeling. Det kan være at han er langsynt og trenger briller. Det kan også være at han har ulik brytning på øynene, og derigjennom er i ferd med å utvikle et dovent øye og vil trenge lappetrening for dette ( det beste øyet tildekkes med lapp, for å stimulere det svake øyet gjennom beste brilleglass).
Dette er svært vanlig hos barn, men det er viktig å finne det, gjøre de rette undersøkelsene, starte behandling og følge opp utviklingen.

Jeg ønsker deg lykke til med dette.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-