Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hovne synsnerver

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne til mann transperson som tar 4000 mg Nebido intramuskulært hver 14 uke. Er 30 år. Veier 91 kg, 176 cm høy. I januar 2019 gikk jeg til Brilleland fordi jeg hadde begynt å få synsforstyrrelser. Tenkte ikke så mye over det, men tenkte det var greit å sjekke det. Tenkte kanskje jeg trengte briller eller noe. Da jeg var der ble det konstatert at jeg hadde hovne synsnerver på begge øynene. De skrev en henvisning til nevrologiske fikk konstatert høyt trykk i hodet. Tok MR scann av hodet, både på et offentlig sykehus og på en privat klinikk, men de kunne ikke finne noe galt der. Alle andre kroppslige funksjoner fungerer perfekt. Lang historie kort så ender det med at de konkluderer med at det er testosteronet jeg tar som har forårsaket dette trykket. Jeg blir satt på Diamox acetazolamid 250 mg for å redusere den væsken i hodet for å senke trykket. Intervallet på hormonsprøytene mine blir satt fra hver 8 uke til hver 14 uke slik at testosteronnivået mitt skulle gå ned da det var høyt.Etter ca 6 mnd på Diamox acetazolamid 250 mg går trykket ned og synsnervene mine er ganske normale igjen. Synet ble normalt. Men må slutte på medisinene pga andre bivirkninger. Sluttet høsten 2019. Har vært på to kontroller hos øyelegen nå de siste 6-7 ukene og nå ser det ut til at synsnervene er blitt litt mer hovne igjen. Var på ny MR forrige uke 23.juni. Som jeg venter å få svar på tirsdag neste uke. Jeg sliter med helseangst og til tider generell angst. Så denne ventetiden gjør at jeg mister fullstendig matlyst og søvn. Går med konstant angst. Tankene bare spinner og jeg er livredd for at det skal være kreft! Tror dere dette kan være noe farlig? Eller er det rett og slett trykket som har steget igjen som følge av hormonene og at jeg sluttet med Diamox acetazolamid? Har ingen andre symtomer da. Har ikke vondt i hodet, svimmel, kvalm, tap av bevissthet eller andre kognitive/kroppslige forandringer/tap. Fin form. Og er nå over et år siden hevelsene ble avdekket første gan

Mann 30
Svar

Hei, kvinne til mann , 30 år. 

Du beskriver at du er redd hovne synsnerver som du har fått konstatert nylig kan ha sammenheng med inngift av Nebido intramuskulært og  avslutning av medisineringen med  Diamox. 

Det er kjent at hormonelle behandlinger i store doser kan gi økt trykk i hodet og derved forplanter det høye trykket seg til de noe trange kanalene i hodeskallen som synsnervene befinner seg i . Står dette trykket over noen tid, vil dette prege synsnervenes utseende og etterhvert også synsnervenes funksjoner. Dette vil da være i form av  synsforstyrrelser av ulik art,  utfall i synsfeltene / sidesynet  og også forbigående flekker i synsfeltet. Det vil kunne komme press i hodet og smerter i hodet som et trykk. Faren for blodpropp synes også økt ved slik behandling. 

Ut fra de opplysninger du presenterer i sprøsmålet ditt har MR  av selve hodet vært normal to ganger, og du skal straks får resultatet av  en tredje MR.  Du spør om dette kan være kreft. Det høres ikke slik ut, idet den egentlige årsaken til stigning av trykket og hevelse av synsnervene mest sannsynlig allerede er påvist.  Dette utsagnet styrkes vesentlig av det faktum at  MR normaliserte seg, da du sluttet med Nebido , og du av den grunn også fikk slutte med Diamox. Da du så begynte igjen med Nebido , tok trykket seg opp igjen.  Jeg mener helst at behandlingen din bør overvåkes av nevrolog og eventuelt revurderes/avsluttes, dersom synet skulle endre seg over tid , eller synsnervene stadig viser tegn til press. Ofte kan slike behandlinger være  faglig overgripende, slik at de krever et tverrfaglig samarbeide for trygghet og  gode resultater.  Men altså - faren for at årsaken  til  de hovne  synsnerver skulle være kreft, er meget lite sannsynlig , ut fra hva du presenterer av opplysninger. Det at du  skriver du er i finfin form , styrker denne overbevisningen. 

Jeg ønsker deg lykke til og en riktig god sommer. 



Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-