Hengende øyelokk - bør det opereres?

Spørsmål

God dag. Jeg har en situasjon jeg har vært bevisst på i noen år nå, som jeg omsider har funnet ut at jeg må gjøre noe med. Spørsmålet er hva, så jeg ønsker gjerne å søke noen råd her. Mitt venstre øvre øyelokk henger ofte noe lavere / annerledes enn det høyre, spesielt når jeg har vært våken lenge. Ikke alltid, men ofte nok til at jeg plages. Skal forsøke å gi mest mulig info; jeg er svært bevisst over at de aller fleste har noe asymmetri i ansiktet og at det sjeldent legges merke til av andre enn en selv. Grunnen til at jeg vil fikse dette er altså ikke grunnet utseende. Det plager meg mest fordi jeg kjenner forskjellen når jeg blunker og bruker øynene generelt. At det venstre øyelokket ikke åpner seg like mye som det høyre, henger litt igjen, selv om det ikke hindrer synet mitt eller lignende. Det er bare en svært irriterende følelse, å kjenne at øyelokkene mine ikke er helt synkrone om du forstår. Det gir en slangs konstant følelse av ubalanse, som nok den beste måten jeg kan forklare det på. Jeg er ikke sikker på om det jeg sliter med er verdig en kosmetisk operasjon, eller i det hele tatt om jeg kvalifiserer meg til en slik operasjon. Ikke at jeg ønsker en operasjon med mindre det er eneste løsning. Jeg lurer på om det finnes noen kremer, salver, eller andre produkter jeg kan påføre øyelokket for å få det til å henge med det lille ekstra som trengs for å slippe ubehaget. Tar alle råd jeg kan få. Til tross for at situasjonen kan virke som en bagatell håper jeg dette tas med noe alvor. Det er mest slitsomt av alt. Legger til et bilde der jeg har vært våken lenge og ubalansen kjennes svært godt, samt et til der øyelokkene er mer slik jeg ønsker de skal være. Sistnevnte må jeg nesten "tvinge" frem til tider, og føles dessverre oftest ikke naturlig, spesielt på slutten av dagen. Vil avslutte med å takke for jobben dere gjør, spesielt i disse tider. Ta vare, og takk for all eventuell hjelp. Mvh

Mann 20
Svar

Hei, Mann , 20 år. 

Du beskriver heng av det venstre øyelokket og beskriver det som et funksjonsproblem snarere enn et kosmetisk. For å evaluere dette må en øyelege se på det og undersøke øyelokkets funksjoner i alle blikkretninger og evaluere forskjellen til det motstående øyelokk og den reelle funksjonsnedsettelsen . Ut fra bildene er det lite.  Denne tilstanden kan kalle ptose  hvis den er utpreget. Det synes den ikke å være hos deg. Den er på blikk rett frem av så moderat grad at en operasjon vil kunne skape mer asymmetri ( altså overkorrekjson) og større forskjell grunent arrdannelsen, enn den nåværende tilstanden viser. En helt annen sak er om det ved blikk opp er et tydelig heng som resultat av en i utgangspunktet svekket  øyelokksløftermuskel ( M levator Palpebrae superioris). I så fall vil man kunne avhjelpe dette kirurgisk . Ut fra det du presenterer vil jeg si som kirurger sier når de mener det: "stay away". Jeg ville ikke vurdert operasjon. 

Takk ellers for det gode ord. Vi er også preget av korona og er stolte av Norge som har så fine resultater. Vi kan dugnad! Flere må bli med.  God påske til deg. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-