Hei, Kvinne 33

Spørsmål

Gradvis merket over årene at mørke rom ser mindre mørke ut. Tidligere virket mer rødt, kan vært optisk triks. Trodde dårligere mørkesyn eller form for visuell støy, men er nylig blitt lysere og plagsomt under de fleste lysforhold, spesielt i skygger og større uniforme flater. Ser ut som et slags skinnende melert/bølgete semi transp. filter som har brent seg fast. Ser at det som er bak skal være mørkt, men et filter i begge øynene ligger over og skinnet/gløden får det til å oppleves som lyst ut. Dess mørkere desto mer synlig. Ser det når jeg lukker øynene, og oppleves som lysere å lukke øyene enn å ha åpne i lyst rom. Føles ikke som jeg kan hvile øyene mine pga dette, og de blir fortere trett og såre. Åpne øynene i et mørkt rom kan være blendende, spesielt i h.øye. Tid til å justere gjør ingen stor forskjell. Ting må nå være lyst i farge og/eller smått/variert for å kamuflere filteret. Har opplevd mild kvalme og desorientering i halvmørke og mørke rom/hjørner fordi kontrasten og nærheten av filteret tuller med dybdesynet. Lørdag lysfølsomhet, hodepine og kvalme, og kastet opp for første gang på 25 år. H. øyelokk føles tidvis rart. En blanding av som om lokket henger litt i og en mildere variant av den gangen en linse hadde lagt seg i øyekroken. Bruker alltid briller utenom sjeldne vinter turer, da jeg sliter med å fjerne linser og noen av de gangene har vært brutale mot øya. Hva er sannsynlige årsaker og hvor alvorlig høres dette ut? legevakt om natten, vente på kontortid på legekontor og be om time den dagen, eller vente på legetime jeg har den 8.feb. Bestille synsundersøkelse og be optiker om henvisning til øyelege om de ser noe rart? Øyetørrhet er listet som bivirkning fra flere av medisinene jeg tar. Kan det forårsake eller forsterke syns effekter? Ca prosent sannsynlighet for at angst er hovedmistenkte? Flere ting samtidig? I tilfelle ikke angst, høres dette ut som noe som kan bli verre snart. Om permanent forandring, kan spesial briller hjelpe? Takk på forhånd

Kvinne 33

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Du beskriver en rekke  synsfenomener som du opplever og som  er varierende, som du  beskriver tydelig  og kartlegger og forklarer ut fra  din generelle helse og  tidligere sykdommer.  Jeg oppfatter innledningen best som at  du er blitt litt mer lysfølsom subjektivt. Objektiv er dette vanskelig målbart, så her støtter en seg til det pasienten forteller.  Du beskriver økende tretthet i øynene pga dette.  

Du beskriver videre episoder med hodepine og kvalme samt oppkast, som passer godt og primært med met migreneanfall, som en ville kalle dette primært uten å ha undersøkt nærmere. Du spør hvor alvorlig dette høres ut som, og jeg vil vel gå langt i å si at , dersom legen din har funnet deg frisk , med normalt blodtrykk og normal hjerterytme, er dette ikke  noe en skal engste seg for .  Det kan vel ut fra det du skriver  være grunnlag for en undersøkelse med puls , blodtrykk og EKG hos fastlegen og en evaluering av dette. Migrene er noe som kommer og går sporadisk , og kan ha flere former, med og uten oppkast, lysfenomener hodepine, alle tre sammen, eller bare enkeltvis.  Dersom du har migrene, kan du evt få behandling for dette av din fastlege.  Nok søvn og hvile til rett tid på døgnet er viktig for øyehelsen , og det å redusere mbilbruken kan også hjelpe.  Tørre øyne kan du behandle med "snille "dråper som Thealoz Duo , eller Viscotears som er uten resept.  Ut fra det du beskriver, har jeg ikke mistanke om noe som skulle gjøre deg urolig.  Øker plagene dine, kan det muligens være grunnlag for å få en time hos fastlegen  som en såaklt "hastetime". 


Jeg ønsker deg lykke til med dette. 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-