Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En liten flekk som forsvinner umiddelbart

Spørsmål

Hei Når jeg blunker med venstre øye oppstår det en flekk (ikke prikk) og den forsvinner omtrent umiddelbart. Virker som om flekken ligger rett under fokuspunktet, og den blir større jo lengre unna bakgrunnen jeg er. Ser det best når det er kontrast. Opplever ikke selve synet som noe dårligere enn det har vært, men er selvfølgelig redd for AMD

Mann 48
Svar

Hei, Mann 48. 

Du beskriver at du ser en liten flekk  i synsfeltet sentralt når du blunker med venstre øyet. Denne forsvinner umiddelbart. Du er bekymret for AMD og lurer på hva dette kan være. 

Jeg kan ikke helt si hva det kan  være , men jeg kan si at AMD gir varige synsproblemer, altså ikke  symptomer som forsvinner  umiddelbart etter blunking. 

AMD  er oftest forbundet med celleforandringer i den gule flekken i netthinnen som kommer gradvis  snikende over måneder og år.  De medfører fordreide linjer, at rette linjer leses som bøyde og at briller ikke hjelper på dette. 

Det ar du opplever en flekk i synsfeltet kan ha med ditt eget sanseapparat å gjøre,  spesielt lys, kanskje har du sett på en sterk lyskilde rett før du blunket og så sett på en mørkere flate, og deretter har den flekken imponert som et lyst felt i synsfeltet. Dette varer likevel gjerne i et minutt og har med sansecellenes reaksjon på lysimpulser å gjøre. Jeg kan ikke helt si hva dine opplevelser representerer, men det  leses for meg som relativt udramatisk .  Tanken på AMD tror jeg du med god samvittighet skal kunne se bort fra. 

Ønsker deg lykke til med dette.  Mvh Rim Nahoui Alme