Dobbeltsyn- 70321

Spørsmål

Hei!

Jeg vet at øynene våre skal normalt sett se hvert sitt forskjellige bilde, for så å lime dem sammen i hjernen for å gi dybdesyn. Men i dag merket jeg at bildet fra et ene øyet er kanskje litt for forskjellig. Nå er jeg bekymret og litt småredd og lurer på om jeg skal gå til optiker, fastlegen eller om dette faktisk er relativt normalt eller går over.

Jeg ser like bra på begge øynene, men når jeg lukker det ene og skifter mellom dem, ser jeg at det venstre øyet ser verden i rotert litt over på siden (ca. 1-1,5 grader kanskje) og svakt oppover i forhold til det høyre. Jeg har forsøkt å illustrere dette med bildet jeg har vedlagt. Når hjernen kombinerer bildene, tror jeg hele bildet blir en halvveis kombinasjon av begge slik at verden er snudd ca. 0,5 grader på siden (ikke noe dobbeltsyn da).

Jeg bekymrer meg for at det er kronisk og kan gi meg varige plager som hodepine, svimmelhet, ubalanse, osv.
I tillegg bekymrer jeg meg også for at det kan komme av f. eks. en svulst som presser på øyet.

Hva kan ha skjedd? Jeg har aldri lagt merke til at det ene øyet så skjevt før i dag.
- Går dette over av seg selv?
- Er det relativt normalt?
- Har det en årsak?
- Må jeg til fastlege eller optiker?

Jeg har selv to teorier:

1. At det kan komme av at jeg i blant snur hodet litt mot høyre når jeg snakker med noen eller prøver å lytte bedre pga. jeg er døv på det høyre øret.

2. At det kan komme av å se lenge på mobilskjermen i senga i mange forskjellige usunne vinkler, usunn avstand og usunt lys.

Svar

Hei, Mann 21 år

Du beskriver en forskjell på synet mellom begge øyne som du flott illustrerer ved å vri et bilde litt i forhold til det andre. Du sier ikke hvor lenge dette har vart, men du har oppdaget det. Spørsmålet er om det alltid har vært slik , eller om det har kommet plutselig. Jeg tenker at du skal ta det opp med fastlege, dersom det har kommet plutselig, med optiker, om det alltid har vært slik.
Det kan naturligvis komme av noe som har tilkommet i den senere tiden, og som må utredes. Men det kan også være slik , at det alltid har vært der, men at du ikke har merket det tydelig før nå . Man snakker om en type skjeling med de skrå øyemusklene på det ene øyet i forhold til det andre. Dette vil i sin tur kunne vurderes av en øyelege/ øyeavdeling, og dersom det er grunnlag for det, kan man også behandle skjelingen. Det dobbeltsynet du går med nå , slik du viser det på bildene er jo ubehagelig å gå med, så jeg ville nok primært bestilt time til fastlege som i sin tur henviser deg videre til øyelege etter å ha utredet deg så langt som han kommer. Det er lite trolig at dette kommer av mobilbruk eller måten du holder telefonen i sengen.

Jeg øsnker deg lykke til med dette.