Skjeling hos barn

Når barnet er nyfødt, har hjernen ikke lært å styre øynene ennå. Frem til fem-seks ukers alder, kan spedbarnet ikke feste blikket, og øynene har en tendens til å se til hver sin kant. Etter hvert får barnet mer kontroll over øynene.

Av: Tomas Nordheim Alme, stud. med., 01.01.2000

Noen barn greier ikke å styre øynene slik at de til enhver tid ser i samme retning. Øynene kan enten gå utover til hver side eller innover mot nesen. Hos noen barn er skjelingen tydelig og til stede hele tiden. Hos andre kan den dukke opp når barnet er slitent, for eksempel om kvelden. På helsestasjonen vil legen kontrollere at øynene ser i samme retning.

Mens en voksen som plutselig får en skjeling vil se dobbelt, vil barnets hjerne undertrykke bildet fra et av øynene slik at det bare ser ett bilde. Dersom barnet bytter på hvilket øye det bruker, vil begge øynene utvikle seg normalt, selv om barnet mangler samsyn. Noen barn venner seg imidlertid til bare å se med det ene øyet. Synet på det andre øyet vil etter hvert avta og barnet kan bli nesten blindt på det ubrukte øyet.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Dersom legen finner at barnet ditt skjeler, vil hun henvise dere til en øyespesialist for videre oppfølgning og behandling.

BehandlingDet viktigste ved skjeling er å passe på at begge øynene blir trent opp til å se. Ved å gi barnet en lapp for det ene øyet, tvinges det til å se med det andre. Lappebehandlingen vil ikke fjerne skjelingen, men sikre at synet bevares på begge øyne. Noen ganger vil spesielt tilpassede briller være riktig behandling.

Det er mulig å operere skjeling, slik at øynene blir rettet samme vei. Slik behandling fører sjelden til et perfekt samsyn, men vil for mange oppleves som viktig, av kosmetiske og sosiale grunner.

Oppdatert 14.11.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Simen Brynildsen
Ledig nå
Martha Lamøy
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-