Dobbeltsyn - hva kan årsaken være?

Dobbeltsyn kan skyldes sykdommer eller skader som rammer musklene i øyet eller nervene som gir signaler til øynemusklene.

HVORFOR SER JEG DOBBELT? Årsaken til dobbeltsyn skyldes vanligvis sykdom eller skade av øyemuskulatur. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HVORFOR SER JEG DOBBELT? Årsaken til dobbeltsyn skyldes vanligvis sykdom eller skade av øyemuskulatur. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dobbeltsyn heter på det medisinske fagspråket diplopi, og innebærer at hjernen oppfatter ett objekt som to ulike bilder. Muskler beveger øyet, og hvis en eller flere av disse musklene lammes, blir ikke øyebevegelsene synkronisert. Da oppstår dobbeltsyn.

Årsaken til dobbeltsyn skyldes vanligvis sykdom eller skade av øyemuskulatur. Årsakene til dobbeltsyn kan dog være mange, og kan for eksempel skyldes mekaniske årsaker av ulike slag, påvirkning av nervene som sørger for å bringe synsinntrykket til synssenteret i hjernen, eller skade av selve synssenteret. Reellt og vedvarende dobbeltsyn er nokså sjeldent, men brytningsforstyrrelser (nærsynthet, langsynthet, skjeve hornhinner) og grå stær kan av og til gi følelse av dobbeltsyn, særlig hvis tilstandene har oppstått relativt plutselig. Videre nevnes noen ulike årsaker til dobbeltsyn. (1) (2)

Skade

Slag mot ansiktet og traumer vil kunne gi hevelse i, eller rundt, ett eller begge øyne. Hvis et øye ikke klarer å “følge med” det andre øyet på grunn av hevelse i enten øyet eller øyemuskulaturen, at øyemuskulaturen sitter fast eller er ødelagt, eller andre mekaniske årsaker, vil man kunne få dobbeltsyn. Et klassisk eksempel er om man får et brudd i ansiktsskjelettet nær øyet. Da kan en av øyemusklene kile seg fast i bruddspalten, slik at muskelen ikke lengre fungerer normalt. Brudd i hodeskallen vil også kunne skade nerver assosiert med synet, både de som går til øyemuskulaturen, men også nervene som er nødvendige for overføring av synsinntrykket og for synssenteret. (1) (2)

image: Grå stær

Grå stær

Betennelse i øyemuskulaturen

Musklene som omgir og beveger øyet kan på samme måte som annen muskulatur i kroppen rammes av muskelspesifikke sykdommer og -betennelser. Dette er riktig nok svært sjelden, men det vil kunne gi smerter og dobbeltsyn ved øyebevegelse. (1) (2)

Svulst i øyehulen

Om man får en svulst som ekspanderer i den trange øyehulen, vil denne kunne presse på øyet og øyemuskulaturen, noe som kan gi dobbeltsyn og vanskeligheter med øyebevegelser. Svulster som trykker på synsbaner eller synssentre i hjernen, kan også påvirke synet. (1) (2)

Multippel sklerose

Multippel sklerose (MS) er en sykdom som gir episodevis betennelse i nervesystemet, med en rekke mulige symptomer avhengig av hvilke områder som rammes. MS kan gi dobbeltsyn om sykdommen rammer deler av nervesystemet relatert til øyebevegelse eller synsinntrykk. Flere andre nervesykdommer kan gi dobbeltsyn på lignende måter. (1) (2)

LES OGSÅ: Nervesystemet.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Rim N Alme

ØYELEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Høyt stoffskifte

Høyt stoffskifte (hypertyreose) kan klassisk føre til hevelse i øyehulen, og man kan få et utseende med “bulende øyne”, kjent som eksoftalmus på det medisinske fagspråket. Dette vil kunne vanskeliggjøre øyebevegelser og medføre dobbeltsyn. (1) (2)

LES OGSÅ:
image: Metanol: Tegn på forgiftning

Metanol: Tegn på forgiftning

Latent skjeling

Hos noen kan øynene gli ut av stilling som typisk skjer når man for eksempel er trett, sliten, eller alkoholpåvirket, noe som vil kunne gi midlertidig dobbeltsyn. (2)

LES OGSÅ: Skjeling hos barn.

Myasthenia gravis

Myasthenia gravis er en sjelden muskelsykdom som gir svakhet og trettbarhet i muskulatur. Muskulaturen som beveger øynene og øyelokkene blir raskt utslitt, og vanskeligheter med å holde øynene åpne og dobbeltsyn kan være blant de første symptomene på sykdommen. (1)

Botulisme

Botulisme er en alvorlig lidelse som skyldes forgiftning med toksiner fra bakterien Clostridium botulinum, som kan forekomme blant annet i rakfisk. Sykdommen gir lammelser som ofte starter i øyemusklene, noe som blant annet gir dobbeltsyn. (1)

LES OGSÅ: Stivkrampe.

Andre mulige årsaker til dobbeltsyn er:

Når bør man kontakte lege?

Om man ikke er kjent med en eventuell ufarlig årsak fra før, som for eksempel latent skjeling, bør man snarlig kontakte lege ved utvikling av dobbeltsyn, da det potensielt kan være et alvorlig symptom på sykdom. Ofte kommer ikke dobbeltsyn alene, og vil i mange tilfeller være ledsaget av hodepine, svimmelhet, kvalme, nedsatt bevissthet - alt etter hva som er årsaken. (1) (2)

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Rim N Alme ØYELEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder

1) Legevakthåndboken, Dobbeltsyn

2) NHS, Double vision