Svart ring i synsfeltet som kom plutselig . Blir den borte?

Spørsmål

Hei. Mandag 15.oktober kl.19 så jeg plutselig en svart ring på høyre øye når jeg så på en lys bakgrunn. Til høyre for ringen, helt ytterst er det mange (20-30)svarte prikker, et helt felt helt til høyre. Når jeg snudde hodet fra side til side kom det lys i utkanten av høyre øye, sirkelformet. Jeg fikk time hos optiker tirsdag, hun tok bilde av netthinnen og undersøkte en del, og fant ikke noe galt.Jeg bestilte time hos øyelege fredag 19.oktober i Sandvika ved Oslo.Her ble jeg undersøkt, først med gul dråpe i øyet, og siden med 2 ulike øyeutvidende dråper (som varte i 12 timer!!).. Hun sa at glasslegemet hadde seget ned, og at den var løsnet fra synsnerven. Derfor så jeg en svart sirkel på høyre øye. Jeg hadde også Blefaritt.Deretter sendte øyelegen meg hjem igjen. Jeg er en dame på 59 år, og nærsynthet 4,5 venstre og 4 høyre. Det er fortsatt, i dag, fredag 26.oktober, svart ring hele tiden, samt lysende striper/ringer iblant ved bevegelse av høyre øye. Ellers er det ingen forandring. MITT SPØRSMÅL ER: Må jeg være veldig forsiktig nå? Hva er risikoen for meg nå å få netthinneløsning? Jeg hviler mye, og er redd for å trene og være aktiv, særlig fordi jeg er bekymret for netthinneløsning. Hvor mange uker må jeg hvile meg og være forsiktig? Vil "faren for netthinneløsning" avta for hver dag, vil alle prikkene helt til høyre forsvinne, og vil den svarte ringen bli mindre tydelig etterhvert? Men jeg lurer på hvor lenge jeg må ta det med ro og ikke trene, og blir øyet sterkere for hver dag når jeg nå hviler meg og tar mye Omega-3? Hvordan skal jeg leve, kan jeg bli mer aktiv etter som tiden går, eller må jeg fortsette å være forsiktig og hvile mye i f.eks. 1 år? Blir øyet sterkere etter som dagene går? Tidligere sov jeg mye på maven, dette er sikkert årsaken til alt sammen, tyngdekraften trekker. Det har jeg helt sluttet med nå!

Kvinne 59
Svar

Kjære kvinne, 59 år. 

Du beskriver symptomer på en klassisk avløsning av glasslegemet. Det er den så kalte Weiss ring som har blitt synlig for deg, i og med den er løst fra netthinnen. Når slikt skjer, er det fornuftig å bli undersøkt under total utvidelse av netthinnen (øyedråpene du fikk) , slik at en kan se etter om netthinnen har fått et lite hull eller rift i draget som burde sveies med laser. Det er etter hva jeg oppfatter ikke blitt funnet. Dermed er faren over. Du har bakre glasslegemeavløsning, men du har ikke netthinnehull eller rift. Du kan leve helt normalt, men jeg ville ventet med å trene hardt i et par uker.  Avløsning av glasslegemet kommer helt spontant og hos mange mennesker, spesielt de nærsynte som har et litt langt øyeeple. 

Mest sannsynlig vil du kunne se denne "ringen" i sysnfeltet ditt en tid fremover, men etterhvert vil du venne deg til det.  Jeg mener ikke det er grunnlag for å slutte å sove på magen , men det kan være grunnlag for å gå til øyelege av og til  med et-to års mellomrom for å undersøke status og netthinnen, spesielt hvis det er noe nytt som melder seg hos deg. 

Det er viktig å si at risikoen for netthinneløsning er mindre nå som  glasslegemet er av og ikke lenger trekker på netthinnen.

Jeg går ut fra at øyelegen har beskrevet for deg hva du bør være på vakt for og symptomer på netthinneløsning. 

 Lykke til med dette fremover.