Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Netthinneløsning

Spørsmål

Var i god form. Frisk bortsett fra stadig forkjølet i vinter. Jeg hadde vært kraftig forkjølet 5 dager, helt tett. Hadde begynt å snyte veldig kraftig for å klarne nesen for fri pust. Uten resultat, tross veldig press. Lurer på om dette var utløsende for den plagen jeg nå fikk. Om kvelden fikk jeg flytende flekker i synet i det ene øyet. Når jeg gikk i et mørkt rom så jeg raske lysstriper. La meg å sove. Det var ikke borte neste morgen(lørdag) og jeg ble bekymret. Vi samlet kreftene for å bla på nettet. Jeg kom på det som kalles akutt grønn stær, har noen i familien som har grønn stær og behandling hastet. Fikk time hos legevakten. Legen henvise til nærmeste sykehus vakthavende øyelege. Da var klokken blitt allerede over 12. Øyelegen behandlet meg nesten to timer. Jeg forstod at det handlet om løs netthinne. Under laser behandlingen til slutt sa det stopp for meg. Jeg ble sliten. Han fant meg en time om 4 dager for å fullføre 10-15 min behandling med laser, som jeg skal ennå ha. Jeg fikk resept på Spersadex for to dager. Beskjed om å ta kontakt med en gang hvis det skulle oppstå en /rullegardin/ i synet. Jeg la meg og /bestemte meg for å bli frisk/. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle være: som vanlig eller bare ligge i sengen. Valgte der og da sengen. Kunne jeg se tv eller burde jeg bare hvile øgonen. Hva ville være optimal legings prosess? Ville helst ringt legen å spørre, men det var ikke mulig. Omgivelsene sier at jeg er nok i de beste hender og det er viktig, selv om kommunikasjonen kunne ha vært på en annen måte. Jeg fikk feber om kvelden. Plages av kvalme og bekymring. Bør en bare se på taket og hvile? Kom jeg for sent til behandlingen? Hva er bra for meg? Takknemlig for svar. Kvinne, 60 år

Svar

Hei.

Netthinneløsning er en av de ytterst få medisinske tilstandene, hvor man vet at strikt sengeleie er viktig og nyttig.

Det anbefales at du ligger flatt i sengen og tar det helt med ro i så stor grad som praktisk mulig, slik at ikke tyngdekraften medvirker til ytterligere løsning.

Du spør om du "kom for sent" til behandlingen. Det eneste svaret man kan gi på dette spørsmålet er at man vet at jo tidligere du kommer til behandling, jo bedre blir resultatet. Og dessuten kan du jo ikke skru tilbake klokken og endre det som har skjedd, så nå skal du heller se fremover og la øyelegen behandle dette etter alle kunstens regler.

Videre så synes jeg helt klart at du skal ringe vakthavende øyelege på den avdelingen hvor du var innlagt. Du sier at det ikke er mulig, men det er det selvfølgelig. Der er en lege som har vakt, enten på sykehuset eller på hjemmevakt, og vedkommende har telefon!
Forklar situasjonen og si at du har spørsmål som ikke ble besvart da du var på sykehuset.
Enda lettere blir det å få tak i øyelegen i morgen mandag, i arbeidstiden, så det er vel kanskje det greieste å ringe da.

Lykke til og god bedring!