Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Netthinneløsning - risiko for ny løsning ved jogging?

Spørsmål

For 2 år siden "løsnet" netthinnen på et øye, 30% av synsfeltet ble borte.... Jeg ble operert øyeblikkelig etter at dette ble konstatert. Operasjonen var velykket, synet på dette øyet er nesten like bra som før. Ser av og til noen sorte prikker også i dag, spesielt i sterkt sollys. Mitt spørsmål er: Kan det være skadelig for øyet/øynene å jogge? Kan det forårsake/medvirke til at jeg evt. får netthinneløsning igjen? Noen uker etter operasjonen var jeg til en kontrolltime hos en øyelege, og han antydet at det kanskje ikke var det lureste å jogge på hardt underlag. Jeg likte å jogge, men har ikke gjort det på 2 år. Jeg har ikke vært til øyelegen siden. Hva mener du?

Svar

Hei, Mann 55. Du forteller at du har hatt netthinneløsning som ble operert som ø-hjelp med godt resultat. Du kjenner symptomene og vet hvordan de arter seg. Du har vært forsiktig med jogging hittil, og lurer nå på om det er tilrådelig.

Generelt kan man si at netthinneløsning skjer etter disposisjon, som jo kan være ulik fra person til person, avhengig av flere faktorer, som tynne netthinner, nærsynthet, andre sykdommer og annet. Derfor er dette en individuell vurdering som må skje i samråd med dem som har undersøkt deg. Det faktum at du kjenner symptomene, gjør jo at du vet hva du skal reagere på, om det skulle oppstå igjen.

Jeg vet ikke hvor godt netthinnen er sikret og om hvilke svakpunkter du har, fordi jeg ikke har underøkt deg. Tror likevel at forsiktig jogging ikke skulle representere noen spesielt økt risiko for deg. Da er det verre med boksing, stuping og lignende.
Jeg ville hørt med øyelegen som kjenner deg, etter neste kontroll. Det er også viktig å kontrollere det andre øyet, da netthinneløsning gjerne kan oppstå på begge øyne med tidsintervall. Håper dette hjalp deg noe i vurderingen.
Lykke til med dette.