Hor lenge må jeg være usminket etter netthinneoperasjon?

Spørsmål

Jeg hadde en øyeblikkelig-hjelpoperasjon for netthinneløsning for 4 uker siden. Det ble lagt et silikonbelte rundt øyet. Det tok litt tid før dette festa seg, da det la seg veske mellom dette beltet og netthinna. Har vært på flere kontroller og på kontrollen i går hadde vesken som netthinnekirurgen var bekymra for forsvunnet. Jeg skal nå ha videre kontroller av øyelege ved lokal øyeavdeling. Jeg har fått beskjed om å holde meg rolig i 2 uker til. Jeg glemte å spørre hvor lenge jeg må vente før jeg kan begynne med kontaktlinser og sminke igjen. Kan du svare meg på dette?

Svar

Hei, kvinne 45 år.
Du hadde nylig en netthinneløsning som ble operert med silikonring rundt øyet. Det vil si at det var en operasjon, der det bla laget noen små snitt i slimhuden i øyet.
Du lurer nå på når du kan sminke deg. Jeg vil anbefale deg å ikke sminke deg før du har vært til kontroll, for å spørre kirurgen om det samme. Sminke kan i verste fall bringe med seg bakterier inn til øyet, og der har det vært en åpning i slimhuden. Personlig ville jeg avstått fra dette i fire uker, til det er grodd.
Det er også viktig å reagerer på endringer, skygger og annet som plutselig kommer, idet netthinnen i verste fall kan avløses igjen.
Håper dette hjelper. Lykke til med dette.