Har jeg netthinneløsning? Hvor lenge må jeg ta hensyn til det?

Spørsmål

Netthinneløsning. Er sterkt nærsynt. Har glidende lyskjegler ytterst i øye. Det forekommer ikke som lyn eller sterke lysglimt. Skjer stortsett ved bevegelse av øye eller kropp. Er det en indikator på en kommende netthinneløsning? Kan fysisk aktivitet, tungeløft e.l fremprovosere netthinneløsning? Hvor lenge må en være rolig etter en netthinnløsning operasjon og er det mye smerte forbundet med en slik operasjon?

Svar

Hei, kjære 54 åring.
Du oppgir deg som sterkt nærsynt og oppgir glidende lyskjegler ytterst i øyet. Jeg oppfatter da at du med dette mener i synsfeltet av øyet. Eller er det begge øyne? Det forekommer i følge deg ikke som lyn eller sterke lysglimt, men ved bevegelse av øyet eller kroppen.
Du lurer på om det er en indikator på en kommende netthinneløsning og om fysisk aktivitet, tunge løft mm. kan fremprovosere netthinneløsning.
Slik du beskriver dine opplevelser, er de ikke suspekte for netthinneløsning. Netthinneløsning er ikke noe som kommer gradvis og over tid, men er en ganske umiddelbar og rask prosess som gir symptomer som er uvanlige og lette å kjenne igjen. Det er sterke lysglimt som vedvarer, som er smertefrie og ikke å forveksle med migrene, og et begynnende utfall i en del av synsfeltet som vokser og vokser. Tydelig blir det når man dekker til det andre øyet og merker den tydelige forskjellen i synsfeltets utstrekning. Det hele skjer i løpet av timer til en halv dag, litt ettersom den er lavgradig eller høygradig - hvor mye væske som klarer å bane seg vei bak netthinnen og adskille den fra øyets bakre indre vegg.
Dersom man er vektløfter, bokser eller driver en annen sport som medfører stør mot hodet eller sterkt press, kan risikoen øke. Hos sterkt nærsynte er øyeeplet lengre enn hos dem som ikke trenger minusglass. Derfor er netthinnen tilsvarende tynnere i kantene, og dermed kan den også lettere få et hull eller en rift.
Du lurer også på hvor lenge en bør være rolig etter en netthinneoperasjon og om det er mye smerte forbundet med en slik operasjon.Dersom man først har fått påvist en netthinneløsning, vil den eneste vei være en operasjon, der man søker å legge netthinnen på plassigjen i øyet. Dette høres dramatisk ut, men teknologien er blitt meget bedre i de siste 15 år, slik at disse operasjonene som alle utføre på universitetsklinikkene, er blitt meget vellykkede. Man vil nok anbefale pasienten å ta hensyn til det nyopererte øyet i 4-6 uker, men også å slutte med aktiviteter som medfører slag, støt eller sterkt press.
Jeg håper at jeg med dette har klart å besvare noe av det du lurer på , og ønsker deg lykke til med øyne og syn.