Har jeg maculadegenerasjon?

Spørsmål

Er kvinne, 73 år. Ble operert for katarakt for fire år siden og fikk laserbehandling for "etterstær" for ca 2 år siden. Nå har jeg begynt å se linjer som slår "bukt" på seg og i dag, da jeg satt med knappenåler for å falle opp et gardin, var masse knappenåler bøyd - trodde jeg - inntil jeg så nærmere på dem jeg hadde saket; de var alle rette og fine der de lå på bordet i påvente av å bli kastet. Jeg har selvfølgelig googlet macula degenerata og finner der at linjer som bukter seg er typisk for "våt" macula, at det finnes behandling i form av innsprøyting i øyet og at det haster med behandling. Jeg har ikke hatt så tydelige tegn før i dag men jeg har generelt et elendig syn. Jeg trenger masse lys for å kunne lese og sy, i den senere tid har jeg også hatt "lysfenomener" i form av glitrende lysflekker i en ring når jeg ser ut i rommet. Du har svart meg to ganger før med klare og greie svar, nå spør jeg om hvor lang tid "haster" er. Jeg har time hos øyelege 20 september for noe helt annet, å få time hos øyelege her i Spania tar minst 2 måneder. Burde jeg gjøre dette problemet til en hovedsak hos ham? Er disse "buktningene" bare tilstede ved våt macula? Jeg har vært enke i 3 år og tiden går stort sett med til å sy, å lese og å lage slekts album til mine barnebarn foruten husarbeid. Jeg merker at jeg ofte treffer feil bokstav på datamaskinen, gjerne bokstaven ved siden av den jeg skal ha. Å miste synet står for meg som "en skjebne verre enn døden". Det trøstet meg litt at det finnes behandling men altså, bør jeg bruke øyelegetimen til å ta opp dette?

Svar

Kjære kvinne, 73 år.
Du oppgir at du ble operert for katarakt for fire år siden og fikk laserbehandling for "etterstær" for ca 2 år siden.
Du oppgir å se linjer som slår "bukt" på seg og i dag, ved nærarbeide og fokusering på små detaljer.
Du frykter at dette kan dreie seg om "våt" maculadegenerasjon. Videre angir du også å ha hatt "lysfenomener" i form av glitrende lysflekker i en ring. Dette kan dreie seg om at glasslegemet beveger på seg, og evt også netthinnen. Det skal ikke være skygger. Det er i så fall et tidlig tegn på netthinneløsning og gjør at tilsyn haster.
Du har time hos øyelege i Spania snarlig, der det bør gjøres en undersøkelse av dette og en såkalt OCT (Optical Coherence Tomography) undersøkelse med et apparat som kan scanne gjennom netthinnens lag for å se om det kan dreie seg om "våt AMD". De fleste øyeklinikker har pr i dag en slik maskin på plass.
Jeg vil absolutt si at dette er en hovedsak ved neste øyekonsultasjon . Det er korrekt at "buktningene" er tilstede ved våt macula, men de kan også være tilstede ved andre tilstander i skarpsynet/gule flekken/macula.
Jeg vil si det er viktig å bruke øyelegetimen til å ta opp dette.
Jeg ønsker deg lykke til med utredningen.