Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Flytter, stjerner og hodepine

Spørsmål

Flytere, ‘static’ i periferien og hodepine. Jeg er en mann på 27 år som de to siste månedene har vært daglig plaget av synsforstyrrelser og hodepine som dukket opp omtrent samtidig. Fra barndommen av har jeg sett små ‘floaters’/enkeltceller drive rundt i synsfeltet, dog aldri vært brydd av disse. Men for omlag åtte uker siden la jeg merke til større klaser av dem som kaster skygger når jeg beveger øynene. Noen ser ut som gjennomsiktige flak som skaper en tåke/‘blur’ når de passerer midten av synsfeltet. Dette synes ekstra godt i mørke omgivelser med små lyskilder, f. eks når jeg ser mot et lysstoffrør. Aldri hatt noe slikt tidligere. Hodepinen er primært lokalisert i øyehulen/bak øynene og i panne-tinning regionen, men kan ellers variere i styrke og sted, fra hele hodet til sentrert ved nakkefestet. Noen dager er den knapt der, andre dager er den irritabelt smertefull. I tillegg ser jeg døgnet rundt en ‘static’ eller ‘stjerner’ i periferien, spesielt i mørket. Mest på oppe i hjørnet på høyre øyet, men har et lite felt oppe i hjørnet på venstre øye også. Er ellers er ved god helse, relativt fysisk aktiv og spiser variert. Alle blodprøver som er tatt viser generelt normale nivåer. Vi har ingen øyesykdommer i nær familie som jeg vet om, men det er et par tilfeller av migrene, skjeve hornhinner og langsynthet (alle tre som jeg også har). Har vært på to synsundersøkelser i år. En i våres, pga at jeg mistet fokuset/klarsynet på ene øyet i vinter, deretter par måneder senere på det andre. Tok ca. 2 timer før synet returnerte til normalen. På testen ble trykk målt og bilder av netthinnen tatt. Øyelegen mente jeg hadde ‘øynene til en hauk’. Senere i sommer, etter plagene begynte daglig var jeg hos optiker som tok samme prosedyren om igjen, pluss en oppfølgings-sjekk 3 uker senere. Ingen tegn til alvorlige øyesykdommer, mente optikeren. Da disse plagene ikke ser ut til å gå over av seg selv eller at legene ikke finner noe gjør meg ganske urolig. Hva kan dette være?

Mann 27
Svar

Hei, mann 27 år. 

Du beskriver flytrre, hodepine og varierende synsfenomener som du er bekymret for.  Du er blitt undersøkt av øyelege og optiker uten at en hat funnet  noe som krever tiltak.  

Slik jeg oppfattet din beskrivelse har du tre ulike fenomener:

flyterne som du kjenner til fra før og som kan ha økt 

Videre hodepine med aura-som migreneform med lysfenomenerog som kan være varierende fra gang til gang.  Dette kan oftevtrigges ab stress, sirkulasjonssvingninger, hard trening eller annet.  

Muigens kan det ha kommet flere og større flytere i tillegg.  

Ingen av disse funnene vil en kunne se i netthinnen, men flyterne kan en se i glasslegemet.  Derimot gjøres det ikke noe med disse.  

I og med at du føler deg helt frisk og har god helse, gjør en ikke noe mer.  Migrenen kan utredes av fastlege eller evt nevrolog Og kan medisineres.  En ny netthinneunderslkelse med kontakteglassene kan utføres av øyelege for å finne og behandle hull/rift i netthinne, om en skulle finne det.  

Jeg ønsker deg lykke til med detteAnnonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-