Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Flytere/fluer i synsfeltet, netthinneløsning

Spørsmål

Opplevde plutselig en kveld at jeg fikk prikker og tråder i synsfeltet på det ene øyet. Gikk til øyelegen dagen etter og fikk beskjed at det var et "gelebelegg" bak øyet som kunne løsne i min alder. Jeg var også av samme grunn i fare, i følge legen, å få netthinneløsning, men det var ingen rift på netthinnen, bare en blødning. Men etter hvert vil det være mindre sjanse for netthinneløsning, også ifølge legen. Jeg spurte om dette kom til å gå over, og fikk beskjed om at de fragmentene som forstyrret synet, etter hvert kanskje ville falle ned i bunnen av øyet. Så kommer jeg hjem.og da kommer selvfølgelig spørsmålene. Det har nå gått snart to uker, og fortsatt er det "fluer" og tråder som forstyrrer synet på det ene øyet. Mine spørsmål er: Er jeg fortsatt i fare for netthinneløsning eller er jeg der legen sa at det etter hvert vil være mindre sjanse enn før." Fragmentene ville kanskje etter hvert falle ned i øyet og ikke forstyrre synet mer." Hva er etter hvert? Er det dager, uker, måneder eller kan det bli år? Kan det hende jeg må leve med dette? Jeg har for et par år siden tatt en alderssynoperasjon med progressive kunstige linser, kan dette være skyld i det som hendte? Må jeg være ekstra forsiktig med sol? Jeg spiller en del på telefonen og anstrenger synet litt. Bør jeg ikke gjøre det eller har det ingen ting å si? Prikkene og trådene for synet blir verre når jeg jobber foran dataskjermen, som jeg må i jobben min. Bør jeg unngå det som forverrer forstyrrelsene? Og siste spørsmål_ Min mor har grønn stær som jo er meget arvelig. Er jeg i større fare for å få dette? Kan også nevne at jeg har "druser" på netthinnen, som ikke sier meg noe, så jeg vet ikke om dette har noe med mine spørsmål å gjøre.

Svar

Kjære kvinne 61 år.
Du redegjør for tegn på glasslegemeløsning. Det er gelekroppen inne i øyet ditt som har løsnet fra sitt bakre feste mot netthinnen. Det er et bakre festepunkt som da opptrer som en "oljedråpe" i synsfeltet og flytter seg rundt med øyebevegelsene dine.Når du ligger, følger den tyngdekraften og faller ned mot skarpsynssenteret. Det vil du kunne merke. De fluene og trådene du ser er nok kommet for å bli. De forsvinner ikke av seg selv, men det som skjer er at man venner seg til det, men ikke alle gjør det.

Du kan spille på data og telefon uten problemer. Det er ikke rapportert økt forekomst av netthinneløsning pga dette, men du har alltid en mulighet for netthinneløsning, som alle andre, også.

Du har ikke større risiko enn andre, men må være obs på om symptomer endrer seg, i form av mørke rullegardiner i synsfeltet ditt, som kommer nedenfra, ovenfra eller fra sidene. Disse gardinene går ikke bort, men blir bare større og mere omfattende, og representerer symptomer på netthinneløsning. Dette er øyeblikkelig hjelp i øyemedisinen og krever direkte innleggelse på øyenavdeling for operasjon.

Du spør videre om grønn stær. Dersom foreldre har grønnstaær, glaukom, er barna utsatt for dette, og bør ha en øyelegekontroll en gangi året, eller ved nyoppståtte symptomer.

Du spør om dine nåværende symptomer skyldes grå stær operasjonen, og det er det ikke mulig for meg å svare på. Det kan være en mulighet for det, men slike glasslegemoløsninger hender like ofte spontant.

Mitt råd til deg blir å leve mest mulig normalt som før, gjøre det du har lyst til, gå årlig til øyelege, eller ved endringer, og ellers være obs på symptomer på netthinneløsning som nevnt ovenfor.

Lykke til med dette.