En runding i synsfeltet som beveget seg med pupillen

Spørsmål

I 2009 ble jeg laseroperert for rifter i netthinnen. Pga dette, fikk jeg grå stær på begge øyne. Ble i januar operert for dette. Tok etterstær rett før påske. Men er fortsatt plaget med gloriesyn når det er mørkt. Kan man noensinne bli kvitt dette? Ett annet skremmende symptom jeg har hatt ett par tre ganger er en sort runding som beveger seg med pupillen. Fikk det nå sist natt til søndag. Måtte stå opp og gå litt. Da forsvant det etter ca 15 min. Ingen lysglimt å se og synet like godt etterpå. Var hos optiker idag og fotograferte netthinnen og undersøkte øynene. Ingenting å finne. Er dette ett tegn på at noe alvorlig er i ferd med å skje? Bør jeg igjen oppsøke øyelegen min?(tror han blir lei av meg snart). Mvh kvinne 52 år.

Kvinne 52
Svar

Hei, Kvinne, 52 år. 

Det er ingen leger som blir lei av pasienter ;)

Det sagt, så har du hatt opplevelse av en runding som beveger seg med pupillen, som kom plutselig og som du sier forsvant etter 15 minutters pause.  Det at den alle gangene forsvinner igjen , tyde ikke på at det er en flyter/floater, men kan muligens være en type migrene/ sirkulasjonssvingning som kommer og går. Migreneformer finnes også uten ledsagende hodepine, så det er mulig det er det du kan ha.  Du anfører gloriesyn etter operasjon for cataract og etterstær, og det er som regel forbundet med at en muligens er litt nærsynt fortsatt etter operasjonen, og trenger en brille for å se godt på avstand. Om det er nødvendig med progressive glass, blir du og optikeren din enige om . Gloriesyn kan naturligvis også være et symptom ved migrene, slik som et fyrverkeri eller sikk-sakk opplevelser av linjer i synsfeltet. Kanskje kan du drølfte muilg migrene med din fastlege. Jeg vil nok tendere til å berolige deg og si at det ikke høres ut som om det er noe galt eller farlig med øynene eller synet ditt, og det har muligens din øyelege også konstatert.  Lykke til med dette og god sommer.