Ser du prikker, lysglimt eller stjerner i synsfeltet?

De aller fleste av oss opplever dette, men noen ganger kan synsforstyrrelsen skyldes alvorlige årsaker.

SYNSFORSTYRRELSER: De fleste av oss opplever synsforstyrrelser i løpet av livet, men noen ganger kan det være et tegn på noe alvorlig. Foto: Scanpix
SYNSFORSTYRRELSER: De fleste av oss opplever synsforstyrrelser i løpet av livet, men noen ganger kan det være et tegn på noe alvorlig. Foto: Scanpix Vis mer

Fra tid til annen har du kanskje opplevd å se prikker, lysglimt, stjerner og andre ting i synsfeltet?

– Det er ganske vanlig. Noen opplever tråder som danser rundt, noen ser enkelte lyn eller lysglimt, andre kan oppleve skygger som følger blikket, opplyser Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef ved Norges Optikerforbund, til Lommelegen.no.

Både måten vi opplever dette på, beskriver dette og generes av dette vil variere fra person til person.

– Det er for eksempel mange over 50 år som har noen «dansende flekker», som de kan se hvis de er i rom med hvite vegger, sier Haugo.

TEST DEG SELV: Er du fargeblind eller fargesvak?

VANLIG: Ser du dansende hvite flekker når du er i et rom med hvite vegger? Foto: Scanpix
VANLIG: Ser du dansende hvite flekker når du er i et rom med hvite vegger? Foto: Scanpix Vis mer

Derfor skjer det

Prikker, fluer, tråder og liknende fenomener er skygger etter optiske ujevnheter, eller cellerester utenpå eller inne i selve øyet, ifølge fagsjefen.

– Har vi redusert tårefilmkvalitet, urenheter i tårene, cellerester som flyter rundt inne i selve øyet (ikke unormalt for voksne) eller for eksempel grå stær (mest vanlig hos eldre), kan en oppleve dette. Ofte er det mest irriterende i starten, så blir vi mer vant til det og glemmer det, forklarer Haugo.

Cellerester inne i øyet oppleves ofte i starten som tråder.

– Disse kan løses opp etter hvert og bli mindre plagsomme. Noen opplever at de blir borte, forteller Haugo.

LES OGSÅ: Derfor får du sti på øyet

Kilde: Legevakthåndboken

EKSPERTEN: Hans Torvald Haugo er generalsekretær og fagsjef ved Norges Optikerforbund. Foto: Norges Optikerforbund
EKSPERTEN: Hans Torvald Haugo er generalsekretær og fagsjef ved Norges Optikerforbund. Foto: Norges Optikerforbund Vis mer

Når bør du kontakte lege?

Utfordringen med disse fenomenene er at de ofte har en normal og harmløs bakenforliggende årsak, men at de også kan være tegn på at det er alvorlige ting på gang.

– Hvis en brått får kraftige lyn eller lysglimt – og særlig hvis disse tiltar i intensitet, eller en får en følelse av en skygge/rullgardin som dekker deler av synsfeltet, er det absolutt på sin plass å oppsøke hjelp. Lege, optiker eller øyelege er naturlige steder å ta kontakt, råder Haugo.

Netthinneløsning deler symptomene med andre tilstander, og det er lurt å søke hjelp hos en som kan avdekke årsaken, eller som kan hjelpe deg videre til en som kan.

Det er normalt ikke farlig å se prikker eller stjerner i synsfeltet. Hvis det derimot skyldes en netthinneløsning, kan det utvikle seg og gi varig synstap.

– Noen ganger skjer dette fort, andre ganger tar det lang tid. Det er ulike former for netthinneløsning. Heldigvis har vi dyktige øyekirurger i Norge som kan hjelpe de fleste, men jo raskere de får sett pasienten – jo bedre er det, sier Haugo.

LES OGSÅ: Derfor får du sprengt blodkar på øyet

Mange opplever slike synsforstyrrelser

Siden det er mange som opplever denne type synsforstyrrelser, er det mye diskusjoner rundt det.

– Samtidig vet mange at symptomene kan være tegn på noe alvorlig og har en naturlig bekymring. Derfor er det naturlig at folk har spørsmål, sier Haugo.

Lyn og lysglimt i synsfeltet kan utløses av:

 • stress
 • blodtrykksendringer
 • migrene
 • slag og drypp
 • skader inne i selve øyet

– Normale aldersendringer inne i selve øyet, kan være resultat av at øyet er blitt ristet på - for eksempel at man slått hodet etter fall på sykkel eller ski. Det kan ha nevrale bakenforliggende årsaker, henge sammen med næringsinntak eller andre faktorer. Dette gjør bildet vanskelig og sammensatt. Det er viktig å være klar over at de aller fleste av oss opplever dette og at det da er harmløse ting vi snakker om, påpeker Haugo.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Rim N Alme

ØYELEGE

Få svar innen 3 dager for 289,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Vanlige årsaker til synsforstyrrelser:

 • Mouches volantes. «Fluer» i synsfeltet. Skyldes fortetninger i glasslegemet. Kan være et normalt fenomen, men kan også skyldes netthinneløsning, blødning ut i glasslegemet eller betennelse i øyet (uveitt).
 • Flimmertegninger. Forekommer ved migrene.
 • Fotopsier. Blinkende lys. Kan skyldes kortvarig, fallende blodtrykk (ortostatisk hypotensjon) eller netthinneløsning.
 • Kromatopsi. Synsforstyrrelse med fargede flekker eller ringer for øynene. Kan skyldes begynnende akutt vinkelblokkglaukom (fargede ringer rundt lys), grå stær (katarakt) eller digitalisintoksikasjon (gult–grønt fargesyn).
 • Metamorfopsi. Forvrengt synsinntrykk. Den vanligste årsaken er makuladegenerasjon hos eldre - en skade på skarpsynssenteret, makula, i netthinnen.

Revisjon 21.12.2018 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Rim N Alme ØYELEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-