Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tørre øyne - hva kan jeg gjøre

Spørsmål

Hei Jeg har over en lengre periode slitt med hovne øyelokk og veldig tørre øyne. Jeg er 23 år gammel og student. Jeg er nærsynt (-3,5 på venstre øye og 3,25 på høyre øye, i tillegg litt skjev hornhinne på høyre øye). Jeg har tidligere brukt kontaktlinser (prøvd alle mulige type, både månedslinser og dagslinser) og har tenkt at hovne øyelokk og veldig tørre øyne kan være en reaksjon på kontaktlinsene, men etter en lengre periode med kun bruk av briller, har jeg avvist denne mulige årsaken. Problemet med hovne øyelokk og veldig tørre øyne er verst når jeg våkner hver morgen (ofte klarer jeg såvidt å ha åpne øyne fordi de er så tørre). De hovne øyelokkene er også en plage ikke bare fordi jeg konstant ser veldig trøtt ut, men også fordi det er en plage og gjør at jeg ikke klarer å fokusere helt 100 % på forelesningene. Disse problemene med hovne øyelokk og tørre øyne vil jeg si er verst i vinterhalvåret, men om jeg sover i telt ute om vinteren (er veldig glad i friluftsliv så gjør dette ganske ofte) merker jeg ikke noe særlig til hverken hovne øyelokk eller tørre øyne om morgenen. Altså jeg merker ikke noe særlig til problemet hvis jeg har vært ute lenge, mens når jeg kommer inn merker jeg ofte at jeg fort får tørre øyne. Jeg har fått resept på noen øyedråper mot allergi (Livostin 0,5 mg/ml) av fastlegen min, som jeg nå har brukt i ca. 2 måneder uten noen særlig virkning. Jeg sover omkring 8 timer hver kveld så vil ikke tro at lite søvn kan være årsaken heller, men kan nevne det at jeg ofte blir tidlig trøtt hvis jeg sitter å ser på tv om kveldene, noe jeg tror kommer av de tørre øynene. Håper du har noen svar på problemene mine. Mvh. Bjørnar

Mann 23
Svar

Hei, Mann 23 år. Du beskriver tørre øyne innendørs og mindre utendørs.  Du opplever det som en plage i forbindelse med studiene. Du er nærsynt og bruker kontaktlinser. Av legen din har du fått allergidråper som ikke hjalp på ditt problem. 

Innledningsvis vil jeg svare at  det er vanskelig å svare uten å undersøke selv. 

Underliggende årsak  som  systemsykdom, reumatisk sykdom  eller annet bør helst være utelukket. Det kan gjøres med historie, undersøkelser og blodprøver hos din lege. 

Luftfukter kan forsøkes og likeledes fuktkammerbehandling som en fuktende dampbrille som finnes  å få kjøpt og gir god lindring, brukt over tid. 

Øyegele og øyedråper som smører og pleier er nyttige. Antiallergiske medisiner anbefales egentlig bare, dersom det er allergi i bildet, det  vil si en tilstand der det klør mye i øynene. 

Det å være bevisst på å blunke ofte nok når man leser/arbeider med data er  viktig, og i tillegg at man tar gode og lange nok pauser, der man forflytter seg bort fra pulten  og fokuserer litt på omgivelsene og avstander. Det meste i dagens liv foregår på kort fokuseringsavstand, slik at dette også kan ble et poeng. 

Det å spise nok oljer og fett, slik at man får i seg tilstrekkelig med Omega 3 - fettsyrer og A-vitaminer, fisk etc er også viktig for et godt øyemiljø. 

En kan fint utføre alle disse tiltakene samtidig, og de fleste vil ha god hjelp  av dette, dersom det ikke er en underliggende sykdom  som årsak, men også da  hjelper disse tiltakene godt. 

Jeg håper det gjør det for deg også.

Beste hilsen fra

Rim N. Alme