Kommer flyterne mine av proteinpulver , og er det noe jeg kan gjøre med det?

Spørsmål

Hei. Har de siste 3 ukene fått en god del flytere i øynene mine. Dette er meget irriterende og jeg kjenner at jeg stresser en del med dette. Jeg blir rett og slett kvalm av disse prikkene og strekene som flyter rundt i synet mitt. Jeg har vært hos en øyelege som ikke fant noe galt med øynene mine og begrunnet behandlingen med ingen konkluderende svar. Jeg har forstått det slik at dette er celler og proteiner som samler seg opp inni øyet. Så det jeg lurer på er om dette kan skyldes at jeg har et høyt proteinholding kosthold og at jeg bruker porteinpulver. Kan det rett og slett være proteinpulveret som gjør at jeg nesten ikke klarer å se? Lurer også på om dette er noe som kan gå bort av seg selv, for per nå er jeg skikkelig deprimert og ser ikke visten med livet mitt siden jeg nesten ikke klarer å se. Ligger bare på sofaen og hyperventilerer og klarer ikke styre meg selv. Er redd for å miste synet enda mer enn jeg har nå, og lurer som sagt på om det er proteinpulver og høyt proteinholding kostold som er hovedgrunnen til dette. På forhånd takk

Mann 22
Svar

Hei, mann 22. 

 Du forteller om plagene du har ved flyterne du har i øynene dine.  Det høres ut som om du har det skikkelig vondt på grunn av dette. Mye av dine bekymringer er helt ubegrunnet. Du spør om det kan skyldes et høyt inntak av proteinpulver, og svaret er her et klart nei. Det du spiser for mye av protein skilles ut i urinen. Det vandrer ikke til øynene. Kroppen regulerer selv hva den tar opp og skiller ut, uten at du trenger å styre det.  


Så til selve flyterne.  Det er dessverre slik at noen har fler og noenfærre flytere i glasslegemet. Det er ikke noe en kan gjøre med det her i Norge, fordi operasjon av dette er en så kostbar operasjon og så mange mennesker har flytere, at vi kollektivt velger å ikke behandle det. Nå i det senere har det kommet en lasermetode som heter Laser Floater Removal. Det er i bunn og grunn en vanlig Yag laser, som har et ekstra hode på maskinen som gjør at den kan treffe rett frem og skyte rett på flyteren , om det er en enslig og stor flyter. 


Behandlingen er ny, dyr og  lite prøvd i Norge. En har gjort litt mer av det i Sverige.  Jeg har ikke mulighet til å uttale meg om sikkerhet, men tenker ut fra hva jeg har lest at den er sikker og trygg.  Det er ikke noe jeg vill har gjort i første omgang, men heller forsøkt å slå meg til ro med at flytere er helt godartet.  Skygger derimot ville jeg forfulgt hos en øyelege med en ny undersøkelse.  Det at du er undersøkt av øyelege allerede, gjør at du kan føle deg relativt trygg på at det ikke er noe i netthinnen. Jeg ville forsøkt, om jeg var deg å fokusere på det faktum at det er ufarlig og fortsatt med det vanlige livet i hverdagen og ikke la det gå ut over din psyke.  Det er det ikke verdt. Og en ting til - det angriper ikke synet, er ikke kreft, og en kan aldri bli blind av det. 


Da håper jeg du får en god sommer.