Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg ta laser?

Spørsmål

Hei. Det har gått noen mnd siden jeg spurte deg om tørre øyne, og nå har jeg en oppdatering og spørsmål. Det kan tyde på at tørre øyne kom av linsene, siden jeg nå tydeligvis er blitt mye bedre. Fikk en vurdering privat, men ble henvist til offentlig fra fastlege. Her mente øyelegen at tåreproduksjonen var grei, men at det var det slags fettlaget som var problemet. Bruker en eyebag til å varme opp, og så prøve å klemme ut de fettstoffene. I senere tid har jeg tenkt en del på laser, og jeg lurer på hva du mener om det. Gjelder det som heter IntraLASIK (Zyoptix) som det står. Dersom det er slik at jeg får tørre øyne av linser, vil jeg jo være avhengig av briller. Det gjør ikke mye, men klart at det å se bra utenom noen hjelpemidler ville vært best. Jeg var til forundersøkelse og ble godkjent. Det blir også mye billigere i lengden enn linser for nærmere 6000 i året. Ettersom øynene ikke er like tørre kan jeg muligens gå for en billigere variant, men er greit å ha det med mest fuktighet, og de er gjerne dyre. Synes du å ta laser er en for stor risiko, eller hva mener du? Det eneste jeg er litt bekymret over, er det med litt tørre øyne, og at jeg har litt hud problemer. Har noe lignende rosascea, men de har ikke helt funnet ut av det. Mulig en forklaring til de litt tilstoppede kjertlene. Forklarte det der på undersøkelsen, men de er ikke hudleger. Vet du om det har noe å si om går på antibiotika kur, eller noe sånt om man tar laser for synet? Glemte å nevne et par ting, og man møter ikke kirurgen før dagen. Går nok an å få tak i han, men ble godkjent. Det var sagt i november at tårene fordampet etter 3 og 7 sek. I desember var det ca 6 sek, og nå på onsdag var det 11/9. Gikk uten linser i en uke. Vet at jeg burde stilt disse spørsmålene til kirurgen, men vil gjerne ha en annen sin mening. Legger ved en del bilder og informasjon. Var ikke legen som gjorde forundersøkelsen. Har også hatt flytere i øynene, men legen på offentlig sa at alle har det.

Mann 22
Svar

Hei, Mann 22 år.  Takk for ditt spørsmål som går ut på sikkerhet av laserbehandling i ditt tilfelle med påviste tørre øyne og de plager du har med rosacealignende tilstand i tillegg. 

Du skriver ikke om du er nærsynt, men det går jeg ut fra, siden de fleste som søker laserkirurgi for å slippe linser og briller i din alder er det. 

Det er fint og gledelig at du er blitt bedre av tørre øyne, men  av erfaring vet vi at dette er et mer eller mindre kronisk og økende problem gjennom livet. 

Er man tørr allerede i din  alder, blir det som regel ikke borte  med økende alder. Det er mye kan kan gjøre selv for å pleie og holde ved like og stimulerer fuktigheten , men det er og blir en  tilstand som du har ( hvis du har den ).  Generelt kan man si at laserkirurgi kanskje ikke er det beste valget for  personer som lider av tørre øyne. Dette rett og slett fordi man påvirker hornhinen ytterligere med selve kirurgien . Naturligvis er den metoden du  forteller om mer skånsom , men likevel er det ikke godt å si på forhånd, hva utfallet blir til slutt.  Med rosacea i tillegg, vil det være ytterlige muligheter for å få bakterielle infeksjoner i  øyelokk og hornhinner, som igjen kan skape arr og  problemer i meibomkjertlene og redusere utsillelsen av fettet som smører hornhinnnene. Du er i tilegg ung, og vi regner ikke med utviklingen av nærsynthet har nådd sin slutt i den alderen du er i . Det vil si at du kan bli mer nærsynt, ca frem til du blir 30 år. Da vil det heller være naturlig å vente med en evt operasjon .  Dette er mine vurderinger som jeg har uten å kjenne deg og personlig ha undersøkt og vurdert. 

Jeg ønsker deg lykke til med ditt valg. 

 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-