Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er et karnøste? Kan det offentlige dekke operasjon av nærsynthet?

Spørsmål

Hei

1. I fjor på denne tiden blødde jeg hver natt fra det ene øyet. Ble henvist til øyelege som fant forklaringen i et karnøste (?) under øvre øyelokk. I år er problemet tilbake. Det er ingen smerter, men selvsagt plagsomt. Jeg er kontaktlinsebruker og de gangene jeg blør også på dagtid er det problematisk, da det hemmer sikten fram til jeg får byttet til briller. Det ser dessuten ikke særlig bra ut. Hva er egentlig et karnøste, og må jeg belage meg på at dette er noe som vil komme og gå? Burde jeg oppsøke øyelege igjen?

2. Jeg er den uheldige innehaver av svært nærsynte øyne. Minus ti, omtrent, og det synker stadig. Har tidligere hatt ganske god visus, korrigert, men etter siste sprang, fra drøyt minus 8 til minus 10 (og passering av 40 år) har jeg opplevd det vanskeligere å få tilpasset gode briller/linser, og opplever stadig oftere at jeg plages med å se, både kort og langt. Etter et helt liv som brille- og linsebruker er jeg vant å innrette meg, men nå opplever jeg synet som en plage og en belastning. Jeg er for nærsynt til å risikere laser, men vet det går an å få satt inn linser, en operasjon jeg forstår koster rundt 50000. Jeg bor langt unna øyeleger som tilbyr sånt, og må i så fall belage meg på flere flyreiser, overnattinger, fri fra jobb og så videre og kommer vel trolig på det dobbelte i utgifter. Finnes det noen som helst mulighet for å få det offentlige til å bidra i denne type inngrep?

Svar

Kjære spørrende person på 42 år.

Du beskriver et karnøste under et øyelokk som blør til tider. Et karnøste er , uten å ha sett deg vel å merke mest sannsynlig et nøste av uregelmessige kan i en formasjon som er en bløtdel. Dette heter på latin hemangioma capillare simplex. Dette tar jeg som den mest sannsynlig betegnelsen. Man kan, om det er meget plagsomt eller hovent og skaper irritasjon utføre en laserbehandling av dette, slik at det skrumper inn og gradvis minskes og blir borte. Beliggenheten har nok endel å se for hvor tilgjengelig dette er for behandling. En øyeavdeling bør vurdere det, men det er nok mulig å behandle.
Videre spør du om det offentlige dekker behandlingen av eksessiv myopi (nærsynthet over 10 dioptrier) . Jeg mener at det offentlige strekker seg til tall rundt minus 7 som en behandlingsgrense for dette, så du burde være dekket til behandling av laser eller ICL (linser, evt grå stær kirurgi uten at du har grå stær) - det vi kaller for clear lens extraction .
For dette vil du måtte henvises fra fastlege til øyelege og derfra til øyeavdeling, så som OUS, eller Haukeland eller senteret i din region som utfører slike operasjoner.