Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fokuseringsvansker

Spørsmål

Hei, jeg er en kvinne på 30 år som fødte mitt første barn for 4 mnd siden. Alt har gått fint i graviditeten, med fødsel og i ettertid. Jeg sliter litt med tette bihuler, har atopisk eksem og utredes for astma men er ellers frisk. Jeg går jevnlig til kiropraktor for låsninger i nakke og rygg. Jeg har brukt linser daglig siden jeg var 14 år og bruker briller for avlastning innimellom. Jeg har med årene fått gradvis verre syn og har de siste par årene ligget på -3.75 i styrke, mildeste grad skjev hornhinne sier optiker. Dette har fungert fint. Det begynte et par mnd siden med at jeg raskt fikk hodepine og kvalme av å sitte foran pc skjerm. Nå den siste uka eller to har jeg slitt generelt, med mobil, tv, når jeg kikker rundt i rommet, går tur ute etc. På det verste har jeg slitt med å fokusere på f.eks teksten på tven, på det beste kjennes øynene slitne ut. Stort sett føler jeg at jeg ser godt og klart både nært og på avstand. Jeg fungerer ikke optimalt i hverdagen. Jeg blir raskere sliten, får litt vondt i hodet, blir raskt uvel. Øynene kjennes slitne ut, nesten som et trykk. Jeg har ikke mye hodepine, kun litt når øynene er verst. Det er verst med linser og litt bedre med briller. Naturligvis dro jeg til optiker da jeg tenkte linsene var problemet. Etter to runder med mange tester ble jeg ikke klokere. Styrken var grei, de sjekket masse greier og mente musklene i øynene jobbet for hardt og at jeg derfor slet med fokusering. Optiker justerte styrken på linsene til -3.25 noe som ikke hjalp annet enn å gi dårligere syn på avstand, så nå myser jeg mer og blir like uvel. Prøvde 5 dager uten bedring. Spørsmål: 1) kan oppstykket søvn (pga nattamming) være en årsak? Er oppe 2 ganger 2) kan tette bihuler (skjev neseskillevegg) påvirke øynene? 3) kan det være at jeg sitter for mye foran skjerm i permisjonstiden? Kan en periode uten skjerm hjelpe? 4) kan låsninger i nakke gi slike plager? 5) bør jeg prøve ny styrke på linsene over lenger tid? Mvh rådvill småbarnsmor

Kvinne 30
Svar

Hei, kvinne, 30 år.


 Du beskriver nærsynthet og  endrede styrker , et økende behoov for fokusering og vansker med dette.   Dette har budt på ulike symptomer og opplevelser som du sliter med i hverdagen , skriver du .  Du beskriver også hodpine og kvalme når du sitter foran skjerm , og hvis jeg skjrønner deg riktig så er dette av relativt  nyere dato. 

Ut fra det du besriver vil jeg jo si at  utredning av hode og nakke via fastlege hører med, spesielt fordi det har vært mer akutte endringer. Dette kan stå separat og behøver ikke ha noen relasjon  til styrker og briller / linser, men kan være noe annet. 

Du  beskriver også endel nattvåk som  kan ha innflytelse på øynenes fokusering og  rett og slett det å være nok opplagt.  Du spø om en periode uten skjermbruk kan hjelpe, og til dette vil jeg si at det  kan det.  Da får "fokuserinsmusklene" hvile litt, og plagene kan kanskje bedre seg. En skjermtilpasset brille med styrker som passer til skjermavstanden og god forstørrelse på teksten på skjermen er utvilsom noe som kan hjelpe deg.  Du spør om du sitter for mye foran skjerm i permisjonstiden.  Det vet  jeg ikke, men siden du har disse plagene, så  tenker jeg at det kan være tilfelle, men du skriver ikke hvor mye du sietter foran skjerm .  En halv time av gangen kan kanskje være bra ?  Låsninger i nakken kan ikke gi fokuseringsvansker , men en låsning i nakken kan gi en uheldig sittestilling som kan gi vansker med avstand og fokusering som resultat. 

Som sagt - vil trolig nok søvn , en skjermbrille og evt en utredning av hode og nakke   muligens være en farbar vei for deg. Lykke til med dette. 

mvh Rim N Alme