Utposning under øyet

Spørsmål

Heisan!
For ca 6 mnd siden våknet jeg en morgen med væske under høyre øye og dette plages jeg med ennå!
Det oppsto også en liten utposnig(str 1/2x1 cm) under øyet som ikke forsvinner. Væskeansamlingen under øyet avtar utover dagen og er mot normal på kveldstid.
Har vært både hos hudspesialist og øyelege,men de stiller seg uforstående til fenomenet!Har ikke vondt,men er litt bekymret for hva det kan være og dette plager meg da det er oppe i ansiktet og jeg får kommentarer fra andre.Siste i rekken var om jeg hadde fått et insektstikk!Dette er ikke en vanlig utposning som kommer med alderen og tårekanalen skal være ok.Hva kan det være? Finnes det behandling?

Kvinne, 32 år

Svar

Hei!

At både hudlegen og øyelegen stiller seg uforstående til hva dette er gjør at jeg forstår at det ikke er en vanlig plage.

En må kunne tenke på stikk, fettkuler, betente/hovne kjertelganger, men også på en generell tendens til å få væske i bløtvevet, altså det vi kaller for ødemer. Nyresykdommer kan noen ganger gi hovenhet i det myke bløtvevet rundt øynene, men det er er som regel alltid dobbeltsidig. Bihulebetennelser kan også gi hovenhet over kinnene, men de er jo som regel forbundet med feber, smerter og gjerne rødhet.

All den tid spesialister har sett forandringene og ikke kan stille en diagnose, er det heller ikke lett for meg å stille diagnosen uten engang å ha sett forandringen. Jeg forstår jo at du synes det er kosmetisk et problem, men de som har undersøkt deg har heldigvis ikke funnet tegn til alvorlig sykdom. Det kan tenkes at en MR-undersøkelse av området kan gi noe mer informasjon eller evt utelukke noen diagnoser, diskuter dette med fastlegen din.