Trege pupiller

Spørsmål

Hei.
Jeg har en sønn som for et par år siden fikk encefalitt som følge av kraftig Epstein Barr virus. Han er i dag godt på vei til å bli frisk. Han hadde ingen spes. synsforstyrrelser etter dette, men har etter besøk hos optiker blitt anbefalt å kontakte sin lege pga (etter min sønns eget utsagn) "treg" sammentrekning av pupillene. Jeg fant ingen sykdommer som beskriver dette i kap. "øyet". Jeg er også kjent med at dette forekommer ved bruk av rusmidler, noe som ikke skal være tilfellet her. Hva kan dette være? På forhånd takk!

Mann, 20 år

Svar

Hei!

Jeg har heller ikke klart å finne ut av hvilken sykdom dette skulle representere, og har heller ikke hørt at dette alene skal være et tegn på noe spesielt.

Medikamenter og rusmidler kan selvfølgelig påvirke pupillereaksjoner, dessuten kan prosesser i hodet som trykker på synsnerver gi asymmetriske pupiller. Manglende pupillereaksjoner kan være et tegn på nevrologiske sykdommer.

Hvis dette er den eneste grunnen til at optikeren vil at legen skal vurdere øynene til sønnen din blir jeg ikke overrasket hvis ikke legen heller kjenner til noen sykdom som gir et slikt symptom. Jeg tror vel helst at dette er bare en normalvariant og at det er slik gutten din er uten at det representerer sykdom.

En vurdering hos øyelege kan være avklarende hvis også legen din synes pupillereaksjonen er påfallende.